Operatorii economici vor putea furniza toate categoriile de servicii sociale

Distribuie pe:

Prin Ordonanţa de Guvern nr. 31/2015 privind serviciile sociale, publicată în Monitorul Oficial nr. 651, din 27 august a.c., a fost extins dreptul operatorilor economici cu scop lucrativ de a fi recunoscuţi ca furnizori de servicii sociale.

Până în prezent, operatorii economici cu scop lucrativ puteau furniza servicii sociale numai în condiţii speciale (de exemplu, creşele înfiinţate de societăţile comerciale şi persoanele fizice autorizate), însă, potrivit noului act normativ, aceştia vor putea furniza toate categoriile de servicii sociale organizate în condiţiile legii, cu excepţia celor expres prevăzute în noul act normativ.

Printre excepţii sunt menţionate serviciile de prevenire a separării copilului de familie şi serviciile pentru copilul lipsit temporar sau definitiv de părinţi, serviciile legate de violenţa în familie şi serviciile pentru persoanele cu dizabilităţi, care vor rămâne doar de competenţa autorităţilor publice.

Guvernul consideră că această măsură a fost necesară pentru satisfacerea unei cereri din ce în ce mai crescute pentru servicii sociale, mai ales de îngrijire de lungă durată, în contextul îmbătrânirii demografice, precum şi pentru creşterea numărului de locuri de muncă, creşterea capacităţii centrelor publice şi ale persoanelor juridice fără scop lucrativ (asociaţii, fundaţii) de a răspunde cererilor de servicii sociale ale persoanelor fără venituri sau cu venituri reduse, creşterea calităţii vieţii persoanelor dependente şi asigurarea tratamentului egal pentru toţi prestatorii de servicii de cazare de tip hotelier pe perioadă îndelungată, prin includerea acestora sub obligativitatea acreditării ca furnizori de servicii sociale şi a obţinerii licenţei de funcţionare.

 

 

Lasă un comentariu