Primarul dr. Dorin Florea crede în potenţialul turistic al oraşului pentru titlul de „capitală culturală europeană"

Distribuie pe:

În conferinţa de presă de la început de săptămână şi, totodată, din lună nouă, primarul Dr. Dorin Florea ne-a prezentat, cu un optimism molipsitor, strategia municipiului Târgu-Mureş, Capitală Europeană 2021. Am avut surpriza să descoperim, chiar la primul punct, crearea Satului Autentic Transilvănean - Muzeu al Creaţiei şi Armoniei - Vaidacuta, proiect în care chiar am participat de la iniţierea lui, de către domnul profesor Avram Tripon de la Universitatea „Petru Maior", cu Asociaţia „Şi noi putem reuşi", acum mai mulţi ani. Domnul primar a ajuns acum, după ce vara aceasta a mărturisit că nici nu a avut concediu, pentru a lucra la marele proiect al oraşului nostru, specificând că deja a „purces" la accesarea unor proiecte cu finanţare europeană de refacere a monumentelor, a pieţelor mari, a arterelor de circulaţie suspendată, parcări subterane, dezvoltarea unor mari centre culturale.

Al doilea punct al strategiei pentru titlu este programul de învăţământ, Consorţiu Universitar Mixt, Centrul Regional de Cercetări Medicale, Digital Mureş - Oraşul Ştiinţific pentru Cercetare şi Informatică Medicală - Memorandum IBM, parc tehnologic, cartier rezidenţial, învăţământul preuniversitar - Şcoala de arte şi meserii. Punctul 3 - Spitalul Regional de Urgenţă Mureş; punctul 4 - extinderea municipiului alăturarea a 8 comune învecinate, pentru a putea avea patrimoniul demografic, economic, includerea municipiului în primele 10 oraşe din ţară; 5- Infrastructura, scoaterea municipiului din izolare, infrastructura rutieră - centuri ocolitoare, drum cu 4 benzi Reghin - Ungheni, legătura printr-o superstradă Târgu-Mureş, Cluj, Braşov, Sibiu; infrastructura feroviară - terasament pentru circulaţia feroviară, rapidă, electrificată, capabilă să asigure transferul călătorilor pe calea ferată direct Reghin - Târgu-Mureş-Ungheni, cu gară în Ungheni, cu acces direct în aerogară, acces rapid la culoarele de viteză europene; infrastructura aeroportuară - studiu amplu privind cursele cargo şi comerciale.

Punctul 6 din strategie: infrastructura serviciilor publice - Bazinul Răstoliţa -, punerea lui în funcţiune, trecerea din lucrare cu specific hidroenergetic în lucrare de interes public; servirea cu apă potabilă a judeţelor Mureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj. Proiectul de mobilitate urbană, cu circuite urbane, rute în zona periurbană, proiecte energetice, demararea unor programe energetice alternative. Turismul este al 7-lea punct, continuarea proiectului „Circuitul Dracula", parteneriat între judeţul Mureş şi judeţele învecinate, cu scopul de a exploata acest „brand transilvan". Urmează sportul, pe locul 8: definirea Centrului Olimpic, legarea Târgu-Mureşului de circuite importante.

Ultimul, dar nu şi cel din urmă proiect din cadrul strategiei, este crearea, în Sângeorgiu de Mureş, a unui aerodrom, a unui centru cinegetic, teren de golf, circuit auto, SPA, extinderea canalului Turbină pentru apărare, în caz de inundaţii, dar şi funcţionalitatea acestuia pentru competiţii de rafting, extinderea Complexului Week-end, prin proiectele Week-end 2 şi 3, extinderea bazei de agrement de la Platoul Corneşti, cu amfiteatru în aer liber, traseu extins trenuleţ, traseu extins pistă de alergare, traseu off-road pentru biciclişti, fântână arteziană.

Armonizarea acestor proiecte va duce la creşterea calităţii vieţii în municipiul Târgu-Mureş!

Primarul l-a citat pe Prinţul Charles: „Europa poate fi salvată numai prin Transilvania", specificând că mureşenii au un viitor aici, „nu ca slugi în Ungaria, nici măcar în America, nu dezrădăcinaţi, nu cu rucsacul în spate către Bucureşti sau alte oraşe." Frumuseţea judeţului, cu zonele sale de agrement, între care primarul aminteşte Sovata şi pitoreasca cetate a Sighişoarei, dar mai ales a oraşului, cu care a semnat deja actele şi...Chişinăul, este un argument solid, dar şi surprinzător din punct de vedere al faptului că turismul este cel pe care mizează. Realist din punct de vedere cultural, primarul nu aminteşte absolut nimic despre teatru, de exemplu, recunoscând că nu se poate compara cu Sibiul, nici pe departe la acest aspect. Dar, putem lua exemplu de la recenta Capitală Europeană privind felul cum şi-a dezvoltat infrastructura, primarul subliniind că „avem toţi banii necesari" pentru a face la fel!

Lasă un comentariu