Convorbiri la „Cuvântul liber" Învăţământul mureşean, la un nou început de drum

Distribuie pe:

Interlocutor - prof. ŞTEFAN SOMEŞAN, inspector şcolar general, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş

- Domnule inspector şcolar general, cu ce gânduri priviţi spre noul an şcolar, care începe peste câteva zile?

- Anul şcolar 2015-2016 va începe sub auspiciile unei noi abordări privind calitatea învăţământului mureşean, în contextul în care şi anul şcolar care s-a încheiat a adus un surplus de calitate şi mă refer aici doar la examenul de bacalaureat, unde judeţul Mureş a obţinut cu peste 10 procente mai mult în promovabilitate decât în anul şcolar precedent. De asemenea, examenele de definitivat şi titularizare în învăţământ au dovedit că avem un corp profesoral de calitate capabil să ofere performanţă. În anul şcolar viitor, judeţul Mureş va găzdui olimpiada naţională de matematică.

- Care este situaţia şcolilor din judeţul Mureş? Sunt pregătite pentru începerea anului şcolar? Sunt şcoli cu probleme?

- Mă bucur să constat faptul că unităţile de învăţământ din judeţul Mureş sunt gata să primească copiii în data de 14 septembrie, prima zi de şcoală, asta datorită implicării absolut responsabile din partea administraţiilor locale. Judeţul Mureş se află printre puţinele judeţe, care au un număr redus de clădiri fără autorizaţie sanitară de funcţionare, numărul acestora fiind doar de 5 şi acestea nu pot obţine autorizaţie fie din cauză că sunt clădiri retrocedate sau nu există în proximitatea lor apă curentă sau canalizare. În Târgu-Mureş avem o grădiniţă care funcţionează la parterul unui bloc şi astfel nu poate primi autorizaţie de funcţionare. Soluţia ar fi renunţarea la această grădiniţă, având în vedere că spaţiile destinate învăţământului preşcolar sunt suficiente şi pot prelua cele două grupe din acest spaţiu. Menţionez eforturile Primăriei Municipiului Târgu-Mureş pentru reabilitarea Grădiniţei nr. 16, de lângă vechea Maternitate, grădiniţă care va fi cea mai modernă grădiniţă a judeţului Mureş şi se va da în folosinţă în aceste zile. De asemenea, eforturi deosebite au depus primăriile din comuna Batoş, comuna Viişoara, comuna Voivodeni, care vor inaugura spaţii reabilitate. Aduc în acest fel mulţumiri tuturor primarilor judeţului Mureş, care au înţeles că un învăţământ de calitate nu se poate desfăşura fără implicarea administraţiilor locale.

- Care este situaţia dascălilor? Mai sunt posturi libere?

- În această perioadă ne ocupăm de ocuparea celor circa 100 de posturi sau fracţiuni de posturi libere, de către cadre didactice suplinitoare, evident calificate, inclusiv pensionari, astfel încât prima zi de şcoală să găsească toate clasele şi grupele de copii cu cadre calificate, respectiv cu şanse reale şi egale în pregătirea lor.

- Care este numărul elevilor pe cicluri de învăţământ?

- În judeţul Mureş, învăţământul preuniversitar întruneşte un număr de circa 88.000 de copii, între 4.500 şi 5.000 pe un nivel. La grădiniţă s-au înscris peste 4.700 de copii, în condiţiile în care grădiniţa nu este obligatorie, iar în clasa pregătitoare peste 5.000 de copii. Foarte curând se va demara un program de pregătire al învăţătorilor pentru clasa pregătitoare cu formatori pregătiţi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

- Care este structura noului an şcolar?

- Anul şcolar 2015-2016 începe în data de 14 septembrie 2015. Prima perioadă şcolară este cuprinsă între 14 septembrie - 18 decembrie 2015. În această perioadă, între 2-6 noiembrie 2015 este vacanţă pentru învăţământul primar şi preşcolar. Între 21 decembrie 2015 - 1 ianuarie 2016 este vacanţa de iarnă. Între 4-29 ianuarie 2016 este perioadă şcolară. Între 1-5 februarie 2016 este perioadă de vacanţă între cele două semestre. Între 8 februarie - 15 aprilie 2016 este perioadă şcolară. Între 18-22 aprilie 2016 este programul Şcoala altfel. Între 25 aprilie - 3 mai 2016 este perioadă de vacanţă. Între 4 mai - 17 iunie 2016 este perioadă şcolară. La data de 20 iunie 2016 începe vacanţa de vară, care ţine până la începerea anului şcolar următor.

- Care este structura Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş? Cine asigură conducerea învăţământului mureşean?

- Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş este printre puţinele inspectorate care şi-au cristalizat în primăvara anului 2015 structura de conducere, în urma concursului organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în acest sens, atât inspectorul general, cât şi adjuncţii, în persoanele doamnelor Mureşan Lavinia şi Illeş Ildiko, precum şi peste 80 % din inspectori au fost validaţi prin concurs, existând doar 6 situaţii care necesită soluţii de interimat şi anume: limba maternă maghiară, religie ortodoxă, inspector pentru romi, inspector pentru fizică şi chimie, inspector de biologie şi pentru învăţământul special.

- În ce măsură vă ajută partenerii în activităţile dumneavoastră?

- Despre o parte din parteneri am vorbit deja, iar despre părinţi, poliţie, jandarmerie şi, nu în ultimul rând, Instituţia Prefectului, vreau să remarc că beneficiem de un real sprijin fără de care învăţământul nu şi-ar putea duce la bun sfârşit obiectivele propuse.

- Apropiindu-ne de finalul discuţiei noastre, v-aş ruga să transmiteţi un gând pentru dascăli, elevi, părinţi, acum în pragul noului an şcolar.

- Vreau ca începutul anului şcolar să-i găsească pe toţi elevii judeţului cu dorinţa şi bucuria de a reveni în şcoală, deopotrivă şi părinţii acestora, care pentru noi reprezintă un real sprijin şi îi invit să aibă încredere în eforturile pe care şcoala şi cadrele didactice le depun pentru buna pregătire a copiilor lor. Urez tuturor un an şcolar plin de realizări şi succese profesionale.

- Mulţumim, domnule inspector şcolar general Ştefan Someşan, pentru dialogul purtat şi vă dorim mult succes în continuare la conducerea învăţământului preuniversitar mureşean. De asemenea, urăm mult succes tuturor dascălilor, elevilor, părin-ţilor în noul an şcolar, care va debuta peste câteva zile.

 

Lasă un comentariu