ATENUAREA SINDROMULUI POSTVACANŢĂ

Distribuie pe:

Specialiştii spanioli de la Serviciului de Promovare a Sănătăţii, citaţi de descopera.ro, atrag atenţia că, în luna septembrie, când se cam termină concediile şi se revine la activităţile obişnuite, timp de aproximativ o săptămână se instalează sindromul postvacanţă de adaptare.

„Sindromul postvacanţă este un fenomen absolut firesc, care durează circa o săptămână, până ce o persoană se adaptează din nou la ritmul de viaţă normal. Dacă nu îşi revine după acest timp, există o problemă şi trebuie să meargă la un specialist.

Şi copiii sunt afectaţi de acest sindrom, care se poate manifesta sub formă de tristeţe, iritabilitate, tulburări de somn, oboseală, pierderea poftei de mâncare, apariţia unor dureri corporale difuze, diaree sau vărsături. În această perioadă, părinţii pot interveni în favoarea copiilor, asigurându-le o dietă echilibrată, bogată în produse lactate, fructe uscate şi fructe proaspete.

Fiecare copil are forma sa de adaptare, însă le recomandăm părinţilor să înceapă schimbările în mod progresiv. Astfel, ar fi bine ca înainte cu două săptămâni de începerea şcolii, copiii să se culce şi să se trezească la orele corespunzătoare orarului şcolar, pentru a nu se simţi obosiţi în primele zile de şcoală.

De asemenea, părinţii trebuie să observe şi să descrie în mod clar modul în care se comportă copiii, pentru a şti ce comportamente trebuie să fie introduse ori modificate. Activităţile de rutină (de exemplu, cină, spălat, culcat), recompensarea faptelor bune ale copiilor, aducerea în discuţie a aspectelor pozitive pe care le presupune reînceperea şcolii (că îşi vor revedea colegii, că le vor povesti cum şi-au petrecut vacanţa) sunt metode care îi încurajează pe copii, le creşte încrederea în ei şi le diminuează anxietatea. Asemenea discuţii purtate acasă îi stimulează pozitiv pe copii şi îi asigură că familia este alături de ei", explică oamenii de ştiinţă spanioli. 

Lasă un comentariu