A FOST CREAT ÎN LABORATOR PRIMUL CREIER UMAN

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat Ohio, din oraşul Columbus, citaţi de descopera.ro, au obţinut primul creier uman aproape complet format, în condiţii de laborator, în cadrul unui studiu care ar putea să ducă la o accelerare spectaculoasă a cercetărilor din domeniul maladiei Alzheimer.

„Puterea acestui model de creier constă în faptul că se potriveşte foarte bine cu sănătatea umană, deoarece ne oferă opţiuni mai bune şi mai relevante în ceea ce priveşte testarea şi dezvoltarea unor medicamente şi terapii, în comparaţie cu testele pe rozătoare.

Creierul uman, creat pe baza unor celule epiteliale adulte prelevate de la un om şi cultivate apoi în eprubetă timp de 15 săptămâni, are în prezent o mărime comparabilă cu aceea a unei gume de şters din extremitatea unui creion. El are aceeaşi maturitate ca aceea a creierului unui fetus de 5 săptămâni şi conţine 99% din genele existente în creierul unui fetus uman complet dezvoltat.

Dacă îl vom lăsa să crească până la 16 sau 20 de săptămâni, ar putea să devină complet, să genereze şi acel 1% din genele care îi lipsesc. Modelul de creier realizat de noi are toate caracteristicile cerebrale, cu excepţia unui sistem vascular. Avem măduva spinării, toate regiunile majore ale creierului, multiple tipuri de celule, un circuit neuronal şi chiar o retină. Problemele de ordin etic nu se aplică în cazul acestui experiment, întrucât nu avem niciun senzor care să fie introdus în creier pentru a-l stimula. Acest creier nu gândeşte în niciun fel.

Astfel de creiere obţinute în laborator ar putea avea implicaţii benefice în domeniul cercetărilor militare ce vizează tratarea leziunilor cerebrale şi a sindromului de stres posttraumatic, iar dacă vom obţine licenţa pentru a putea să comercializăm acest tip de creier în scopul ca şi alţi cercetători din lumea întreagă să poată să efectueze teste de laborator, cercetările ştiinţifice din domeniul unor boli şi afecţiuni neurologice precum Alzheimer şi autism vor fi considerabil accelerate", susţin oamenii de ştiinţă americani.

 

Lasă un comentariu