Lot experimental din gama hibrizilor de porumb

Distribuie pe:

Pe un lot experimental lărgit, situat între Daneş şi Sighişoara, a avut loc un simpozion-dezbatere privind avantajul folosirii seminţelor hibride de porumb ale firmei Dupont Pioneer, socotită de unii specialişti cea mai mare companie din lume în ceea ce priveşte ameliorarea hibrizilor de porumb, floarea soarelui, soia, lucernă şi multe alte produse care nu sunt comercializate la noi în ţară.

În cortul special amenajat, pe lângă organizatori şi-au dat întâlnire peste 300 de fermieri, de la producători individuali până la mari societăţi agricole, din judeţele Alba, Cluj, Sibiu şi Braşov.

Lotul experimental aparţine SC Agroferm Brateiu, al cărei patron este domnul Teodor Aflat şi Alexandru Aflat (tatăl şi fiu), companie care în decursul anilor şi-a lărgit suprafaţa agricolă lucrată la peste 6.500 ha, aflate de-a lungul Târnavei Mari şi Târnavei Mici, pe întinderea judeţului Mureş şi Sibiu. Pe lângă porumb, există culturile tradiţionale: sfeclă de zahăr, grâu, orz, floarea soarelui, soia şi rapiţă. O mare suprafaţă agricolă a fost închiriată de la proprietari, iar alta a fost cumpărată, domnul Teodor Aflat devenind unul dintre cei mai mari şi mai serioşi fermieri din zonă.

Potrivit domnului Aflat, anul trecut, tot pe aceleaşi loturi experimentale, s-au obţinut 18.000 kg porumb boabe la hectar, producţie record pe care alţii nu o obţin nici pe două sau trei hectare. Ca şi tehnologie de cultură, plantă premergătoare a fost tot porumbul. S-a efectuat o arătură normală imediat după recoltat, în primăvară s-au administrat la semănat 250 kg de îngrăşământ complex, în componenţa căruia a existat azot, fosfor şi potasiu, semănatul s-a realizat în data de 27 aprilie, s-a folosit o densitate de 87.000 de plante la ha. La erbicidare, s-a folosit Adengo preemergent şi postemergent timpuriu, s-au mai administrat în vegetaţie 220 kg de uree, din luna aprilie şi până în prezent precipitaţiile au însumat 550 l/mp, cea mai ploioasă lună fiind iunie. Pe platforma respectivă, au fost semănaţi 29 de hibrizi.

S-a vorbit despre capacitatea hibrizilor Optimum AQUA max, care au proprietatea de a rezista densităţilor foarte mari, precum şi la secetă prelungită. Folosirea seminţelor de hibrid Pioneer şi a celorlalte soiuri poate aduce recolte bogate, odată cu creşterea venitului fiecărui fermier. Însă, un produs nu poate să dea maximum decât dacă îi dai maximum de atenţie, folosind metodele cele mai inovatoare în domeniu.

După creşterea în lan a porumbului, rămâne de văzut productivitatea obţinută la fiecare hibrid pe hectar, pentru a fi folosită ca etalon în alegerea seminţei pentru următorul an.

 

Lasă un comentariu