Dublă lansare de carte, la Târgu-Mureș

Distribuie pe:

În ziua de joi, 8 octombrie 2015, de la ora 17, Centrul de Științe Social-Politice și Culturale „Emil Aurel Dandea", situat în clădirea „Apollo", din Piața Trandafirilor, nr. 5, din Târgu-Mureș, a fost gazda unui eveniment cultural de excepție, prilejuit de lansarea cărților „Monumente de arhitectură civilă din municipiul Târgu-Mureș" și „Monumente de arhitectură religioasă românească din Târgu-Mureș", autorul ambelor volume fiind distinsul și harnicul cercetător Ioan Eugen Man, care, cu puține zile în urmă, a adăugat la buchetul vieții sale cel de-al 75-lea trandafir. Domnia sa a primit, de-a lungul timpului, mai multe distincții și premii, din partea mai multor instituții, pentru realizările memorabile ale domniei sale.

Primitoarea și călduroasa gazdă, Dimitrie Poptămaș, președintele Fundației Culturale „Vasile Netea", a prezentat un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți la această întâlnire cu cartea, după care s-a referit la personalitatea lui Ioan Eugen Man, prezentând câteva aspecte referitoare la cariera acestuia, la preocupările sale, a vorbit despre lucrările lui de până acum, lucrări care sunt extrem de documentate, apoi s-a oprit la cele două volume care s-au lansat cu această ocazie.

În extrem de interesanta expunere a sa, Lazăr Lădariu, redactor-șef al cotidianului Cuvântul liber și președinte al Despărțământului Central Județean Mureș al Astrei, a vorbit despre cărțile lansate cu acest prilej, spunând că sunt cărți așteptate cu interes. Domnia sa s-a referit în mod special la cartea despre bisericile monumente de arhitectură religioasă românească târgumureșeană, a vorbit despre bisericile din zona Mureșului în general, despre bisericile de lemn, multe dintre ele dispărute în zone care erau românești, pentru că, în anumite timpuri, românii aveau voie să-și facă doar biserici de lemn, pentru a fi mai ușor distruse la un moment dat. În continuarea expunerii sale, Lazăr Lădariu s-a referit la bisericile din Târgu-Mureș, despre care se vorbește în carte, la prima biserică românească din Târgu Mureș (biserica lui Andrei Grecul), la biserica de piatră, la cele două catedrale etc. Domnia sa a amintit de marea personalitate a celui care a fost un mare primar al Târgu-Mureșului, Emil Aurel Dandea, un excelent edil, care a luptat în Primul Război Mondial. Lazăr Lădariu s-a referit și la cartea despre monumentele de arhitectură civilă din Târgu-Mureș, pentru a concluziona spunând că în cele două cărți se regăsește munca unui om, muncă de interes public, iar în final îl felicită pe autor.

În continuare, prof.univ.dr. Cornel Sigmirean, președintele Senatului Universității „Petru Maior" din Târgu-Mureș, s-a referit la personalitatea lui Ioan Eugen Man, om harnic, care aleargă să adune documente pentru a publica lucrări de mare valoare, face referiri și la lucrările sale anterioare. Cornel Sigmirean se referă la cele două cărți, vorbește despre bisericile analizate în cartea lui Ioan Eugen Man, și face apoi referiri mai ample la cartea despre monumentele de arhitectură civilă din Târgu-Mureș, analizează arhitectura acestui oraș, spunând că trei stiluri își pun amprenta asupra acestui oraș: baroc, secesion și stilul neobrâncovenesc, stiluri pe care le analizează, apoi se referă la clădirile marcante ale orașului, iar în finalul expunerii sale îl felicită pe autor.

Părintele dr. Gheorghe Nicolae Șincan s-a referit la cartea despre bisericile monumente arhitecturale, a vorbit despre arta și arhitectura religioasă românească în general, a făcut referiri la zona Mureșului, a vorbit despre bisericile din Târgu-Mureș analizate în cartea lui Ioan Eugen Man, despre care a spus că are o mare capacitate de sinteză, a menționat că această carte este o operă de referință, model de cercetare interdisciplinară. Sfinția sa s-a mai referit la opera lui Ioan Eugen Man, pe care îl felicită pentru aceste realizări.

Dr. Florin Bengean a spus, printre altele, că avem în fața ochilor noștri sufletești o nouă lucrare de excepție a domnului Ioan Eugen Man, intitulată Monumente de arhitectură religioasă românească din Târgu-Mureș, lucrare la care s-a referit și pe care a caracterizat-o pe larg, aducând călduroase felicitări autorului acestor volume memorabile, care s-au lansat cu această ocazie.

Autorul, Ioan Eugen Man, profund emoționat, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru puterea, sănătatea și capacitatea cu care l-a înzestrat pentru a realiza aceste două cărți, mulțumește celor care i-au prezentat cărțile cu ocazia lansării, celor care l-au sprijinit în scrierea acestor cărți, mulțumește familiei. Referindu-se la cărțile sale, Ioan Eugen Man prezintă câteva aspecte mai importante referitoare la cele două cărți, modul cum a muncit la elaborarea lor, iar în final le mulțumește tuturor.

În încheiere, Dimitrie Poptămaș, moderatorul acestui eveniment cultural, îl felicită pe autor pentru realizarea acestor cărți, felicită familia domniei sale, mulțumește vorbitorilor, precum și tuturor celor prezenți. În final, autorul, Ioan Eugen Man, a oferit autografe.

În concluzie, putem spune că a fost un eveniment cultural de mare ținută, de înalt profesionalism, o memorabilă întâlnire cu cartea, cu prietenii cărții, cu iubitorii cărții. Ioan Eugen Man este o personalitate marcantă în cadrul culturii românești, în special a celei mureșene. Domnia sa, prin tot ceea ce a făcut și prin opera sa, este un reper pentru toți cercetătorii mai tineri, și nu numai, este un model demn de urmat pentru toți cei care doresc să întreprindă o cercetare de înalt profesionalism.

Lasă un comentariu