Un indicator care nu se raportează, încă, la PIB: Gunoiul pe cap de locuitor!

Distribuie pe:

Este Târgu-Mureşul un oraş curat? Este. Ar putea fi, însă, şi mai curat, dacă noi, locuitorii municipiului, am păstra curăţenia, semn elementar al educaţiei. Iniţiativa Primăriei Târgu-Mureş - care trebuie lăudată pentru efortul de asfalta străzile secundare! - de a face, în mod repetat, apel la cetăţeni şi, deopotrivă pentru a participa la înfăptuirea ei, este, neîndoios, şi ea lăudabilă. Mai ales, când e vorba de grămezile de gunoaie, care, uneori - şi după „întoarcerea" cu „dosul în sus" a ghenelor de gunoi - apar ca ciupercile după ploaie. Dacă gunoiul indică nivelul de consum, atunci curăţenia generală ar fi (este) dovada educaţiei. Căci nu poţi respecta curăţenia în parc, pe stradă, dacă, în propria ta casă este mare… deranj. Asta-i clar…

Sigur, faţă de alte oraşe, Târgu-Mureş este, repetăm, o localitate curată şi îngrijită. O spun, în primul rând, străinii, dar şi noi, locuitorii urbei.

Vorbind însă de gunoaie, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), din 2003 în 2014, cantitatea de gunoi a crescut de la 364 kilograme pe cap de locuitor, anual, la 412 kilograme. Acum trei ani, din România s-au colectat 6.922 de tone de gunoi municipal. Dacă ne gândim însă la gunoiul care a rămas - numai la mormanele de gunoi de la marginea drumurilor, a cursurilor de apă etc. - cifra totală a deşeurilor care fermentează în natură este înfricoşătoare. Or, trebuie spus că, şi din acest punct de vedere (strângerea gunoaielor), Mureşul, ca judeţ (şi, evident, inclusiv Târgu-Mureş) s-a numărat printre cele mai „harnice" judeţe din România, atunci când (dacă bine ne amintim) s-a declanşat proiectul „Let's Do it, Romania". Numai că, dacă campaniile de acest gen sunt meritorii, păstrarea, zilnică, a curăţeniei este esenţială!

Lasă un comentariu