SÂNTĂMĂRIA MICĂ

Distribuie pe:

Sântămăria Mică este numele pe care îl poartă prima mare sărbătoare din Anul Nou Bisericesc care începe la 1 septembrie, respectiv sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, celebrată pe data de 8 septembrie. Chiar dacă Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită la 15 august, este ziua în care sunt obişnuiţi creştinii ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici să petreacă după două săptămâni de post ţinute întru cinstirea Maicii Domnului, nu trebuie ignorat faptul că Sântămăria Mică este ziua în care s-a născut cea mai înaltă sfinţenie omenească cunoscutăşi cinstită de Sfânta Bisericăşi în care se aniversează de fapt onomastica celor care poartă numele Preasfintei Fecioare. În România, numele de Maria este cel mai îndrăgit şi mai popular nume, fiind asociat cu puritatea şi credinţa. Ca o curiozitate, ultimele sondaje arată că peste 2 milioane de românce poartă acest nume, sau derivate din el.

Pe lângă faptul că Sântămăria Mică este primul dintre cele patru praznice dedicate Maicii Domnului, această zi a intrat în tradiţiile noastre străbune ca o zi care se păzeşte prin nelucrare întocmai ca ziua de Sfânta Maria Mare. În semn de recunoştinţă pentru Maica îndumnezeirii şi mântuirii, mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită decât Serafimii, în această zi, candela din fiecare casă de creştini trebuie să ardă neîncetat, toată ziua, sub icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. În ceea ce priveşte datinile şi obiceiurile din bătrâni, se spune că Sântămăria Mică marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei, fiind şi timpul cel mai propice înnoirilor. Pentru toate aceste considerente, majoritatea credincioşilor aleg să îşi organizeze nunţile în perioada 16 august - 14 noiembrie, respectiv după Sfânta Maria Mare şi în apropierea Sfintei Maria Mică, înainte de Postul Crăciunului. Se mai spune că de la Sântămăria Mare şi până la Sântămăria Mică nu cade bruma şi se impune a se culege plantele bune de leac şi viţa de vie.

În multe zone din ţară, femeile care îşi doresc să aibă copii ştiu că în această zi trebuie să meargă la biserică, căci Dumnezeu le poate îndeplini dorinţa. La fel, femeile însărcinate care doresc să aducă pe lume cât mai uşor prunci sănătoşi, sunt nelipsite în această zi din locurile sfinte în care pot înălţa rugăciuni către Maica Domnului. Tot în această zi, se duc la biserică, la sfinţit, fructe, pâine şi lumânări, pentru sănătatea şi binele familiei, iar multă lume alege să meargă în pelerinaj la locurile cunoscute pentru icoane ale Fecioarei Maria, făcătoare de minuni. La ţară, în această zi, după ce lumea iese de la biserică, se merge la târg sau la iarmaroc, unde continuă să se vândă produse din gospodării sau lucrate manual, ca o celebrare a încheierii verii şi începutului toamnei.

Aşadar, să nu uităm de ziua de 8 septembrie, ziua considerată de Părinţii Bisericii drept momentul istoric în care a început mântuirea neamului omenesc din robia păcatului strămoşesc, ziua naşterii Fiicei Părintelui Ceresc, Mama Fiului, Mireasa Duhului Sfânt şi Împărăteasa Tuturor Sfinţilor.

 

 

Lasă un comentariu