V-AŢI PUS VREODATĂ ÎNTREBAREA CE AR ÎNSEMNA ORAŞUL TÂRGU-MUREŞ FĂRĂ AZOMUREȘ?

Distribuie pe:

În mod firesc, buna-credinţă ar trebui să însoţească orice aspect al relaţiilor interumane şi, cu atât mai mult, relaţia dintre un conducător, un ales şi cei pe care-l reprezintă, cei care l-au ales şi l-au dat girul cârmuirii unei comunităţi.

Ceea ce se rulează în spaţiul informaţional al municipiului Tg.-Mureş, în ziare, televiziune, mitinguri, reţele de socializare, pe teme de „Azomureş", numai de bună-credinţă nu dau dovadă. Cum poţi să cultivi în masa ideea că Azomureşul este generatorul tuturor relelor, în special în domeniul poluării, şi că singura salvare pentru locuitorii Târgu-Mureşului ar fi oprirea Combinatului - Azomureş?

Să ne înţelegem bine: orice combinat chimic cu profil asemănător este o sursă de poluare. Dar cât? Discutăm de situaţia în care limitele poluanţilor, stabilite prin lege, se respectă. Să mai subliniem că aceste legi, severe, sunt gândite spre a nu afecta sănătatea oamenilor, indiferent că lucrează în combinat sau locuiesc în Târgu-Mureş, în cazul de faţă. Surprinde că acest „tsunami" anti-Azomureş nu face vorbire, pentru comparaţie, şi de alţi poluanţi pe care Târgu-Mureşul îi „găzduieşte".

Vă rugăm să comparaţi cantitatea de poluanţi inhalaţi, într-un an de zile, de un cetăţean al oraşului, din sursele:

- Azomureş

- gazele de eşapament ale maşinilor;

- consumul de ţigări (direct şi pasiv) etc.

Ce oprim prima dată? Se pare că circulaţia maşinilor în oraş.

Azomureşul, pentru a reduce şi mai mult poluanţii, a demarat, de aproximativ trei ani, o investiţie de aproape o jumătate de miliard de euro, cu termen de punere în funcţiune la sfârşitul acestui anşi începutul anului ce vine. Noul patronat, elveţian, şi-a făcut datoria. E rândul managementului din Azomureş să-şi facă bine lecţia, să pună în operare, corespunzător, noile părţi de instalaţii implicate în modernizare. O misiune deloc uşoară.

Dacă anteriorul patronat, turcesc, se implica în aceeaşi măsură în domeniul modernizării, multe aspecte ale funcţionării Azomureş erau deja soluţionate şi eficientizate. Necunoscând detaliile privatizării de la acele vremuri, anexele explicite, e greu a enunţa judecăţi. Poate cu timpul.

Sperăm ca şi-n domeniul poluării cu gaze de eşapament să se facă paşi, să aibă loc acţiuni palpabile. Cu cât mai repede, cu atât mai bine: centura oraşului, piste pentru biciclişti prin oraş, sensul giratoriu din centru (lângă Mall) şi altele.

Grupul de semnatari ale acestor rânduri este format din foşti angajaţi ai Azomurşului, mulţi de la începutul existenţei acestuia, persoane care au muncit pentru destinele Combinatului, cu abnegaţie, dăruire, sacrificii, cu multă seriozitate şi înalt profesionalism. Alături de toţi angajaţii unităţii am clădit cu trudăun renume, un brand numit AZOMUREŞ. L-am ridicat pe locul întâi în ţarăşi printre cele mai bune unităţi similare din Europa. Este brandul nostru, al oraşului, al judeţului şi avem cu toţii datoria de a-l apăra.

După atâţia ani, municipalitatea constată brusc mari nereguli la Azomureş. Iscă o întreagă psihoză anti - Azomureş, inflamând cetăţenii, oamenii de bună-credinţă, dar incomplet informaţi. Împotriva logicii se merge până la a sugera închiderea unităţii. Nu contează căva veni peste oraş un val de şomaj, o esenţială diminuare a bugetului municipiului şi cu toate cele colaterale. Dacă se apela la buna-credinţă în momentul „descoperirii" problemelor, ar fi fost logic a purta discuţii cu conducerea unităţii, a patronatului din Elveţia, spre a găsi soluţii. Nu cumva sfătuitorii din preajmă nu sunt de bună-credinţă? Sau se doreşte o deviere de la vreo realitate neplăcută?

În anul 1980, într-un moment foarte greu pentru Azomureş, conducătorul judeţului din acele vremuri a cerut să i se amenajeze un birou în incintă, spre a fi cât mai corect informat şi a putea să ajute Azomureşul să iasă cât mai bine şi mai repede din impas. A fost o formă de bună-credinţă.

S-a desfiinţat Liceul de Chimie, acum câţiva ani. Azomureşul a rămas fără ultima sursă de personal calificat pentru industria chimică. Le-a sărit cineva în ajutor?

Deoarece ţinem aşa de mult la brandul AZOMUREŞ, ne-am permis să facem unele sugestii, inclusiv conducerii, cu prilejul vizitei unui numeros grup de pensionari pe platforma în modernizare, la începutul acestei veri.

Desigur managementul de azi diferă de cel de acum câteva decenii. Credem, totuşi, că anumite principii de bază nu trebuie să se schimbe şi trebuie respectate. Credem că ele răzbat, direct sau indirect, şi din prezentul material.

În încheiere vă invităm să procedaţi, toate părţile implicate, cu calm, cu răbdare şi perseverenţă, fără orgolii exagerate, la o colaborare care să găsească soluţii situaţiilor, poate uneori dificile. Toate în limitele legii.

 

Grupul de pensionari Azomureș (ingineri, economiști, subingineri, maiștri, tehnicieni, operatori, laborante, electricieni, lăcătuși, A.M.C-iști)

Tg.-Mureş, 04.09.2015

Lasă un comentariu