Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, în mijlocul credincioşilor reghineni

Duminică, 6 septembrie a.c., Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din parohia Reghin-Iernuţeni, din oraşul Reghin. Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului", înconjurat fiind de către un sobor de şapte preoţi şi doi diaconi. Răspunsurile la strană au fost susţinute de către un grup vocal de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, Arhipăstorul Alba Iuliei a hirotonit diacon pe tânărul Oliviu Botoi, profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan" din Alba Iulia.

Prezenţa Întâistătătorului Eparhiei Alba Iuliei în parohia Reghin-Iernuţeni a fost prilejuită de aniversarea a 20 de ani de la sfinţirea bisericii de aici. Acest lucru a adus în sufletele credincioşilor reghineni mare bucurie acum, la 20 de ani de când întreaga comunitate s-a bucurat de prezenţa în mijlocul ei a Preafericitului Părinte Teoctist Arăpaşu, Patriarhul României, care, înconjurat de un sobor de ierarhi şi preoţi, a târnosit locaşul de închinare. Evenimentul de ieri a fost pentru credincioşii reghineni, prin slujirea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu aici, un prilej de rememorare pioasă a frumoasei zilei de 20 august 1995, în care edificiul sfânt a fost afierosit lui Dumnezeu.

 Prima atestare documentară a fostului sat Iernuţeni, astăzi cartier al municipiului Reghin, datează din anul 1332 şi se află în registrele de dijmă papală, care se percepea de la parohii pentru finanţarea cruciadelor. Prima biserică despre care avem date este din anul 1866. Actuala biserică a fost construită în perioada 1985-1995 de către vrednicul Părinte Vasile Chiorean. În ultimii ani, s-au realizat lucrări de reparaţii la acoperişul bisericii, au fost revopsite turnurile, cupola şi pereţii exteriori. De asemenea, a fost pavată curtea bisericii.

După oficierea Sfintei Liturghii, Ierarhul nostru, împreună cu acelaşi sobor de preoţi, s-au deplasat la capela mortuară interconfesională de lângă cimitirele ortodox şi reformat din Iernuţeni-Mociar, unde a săvârşit slujba de binecuvântare a edificiului funerar, a cărui construcţie a fost începută în vara anului 2010. Acesta a fost ridicat de către creştinii din Iernuţeni, cu sprijinul Primăriei Municipiului Reghin, din grija fraternă pentru semenii lor care trec, în nădejdea învierii, la viaţa cea veşnică.

 

Lasă un comentariu