SĂRBĂTOARE CREŞTINĂ LA HĂDĂRENI

Distribuie pe:

O tradiţie creştină prinde viaţă în parohia ortodoxă din Hădăreni, comuna Cheţani. De trei ani, în prima duminică din luna septembrie, acolo este mare sărbătoare. Duminică, 6 septembrie 2015, sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie, a continuat cu programul creştin şi patriotic al Cenaclului ,,Lumină Lină", din Sibiu şi s-a încheiat cu închinarea la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă de la Mânăstirea ,,Mihai Vodă", din Bucureşti, la Acoperământul Maicii Domnului, adus din Georgia, la mirul Sfântului Ardealului, Arsenie Boca, la moaştele Sfintei Varvara, ale sfinţilor Ioan Rusu, Spiridon, Iacob, Pantelimon. Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele protopop Lucian Voşloban, din Luduş, preotul Nicolae, paroh al locului, preotul Pompei Laurenţiu, din Aţintiş, preotul Gheorghe, de la metocul din Găbud al Mănăstirii Oaşa, judeţul Alba. În timpul Sfintei Liturghii a fost citităşi explicată Evanghelia despre nunta fiului de împărat, al cărei tâlc este cuprins în învăţătura de viaţă creştină,,Mulţi chemaţi, puţini aleşi". Au fost înălţate rugăciuni fierbinţi pentru unitatea neamului românesc şi a creştinilor din întreaga lume, pentru sănătatea şi fericirea creştinilor în viaţă, pentru veşnica pomenire a martirilor şi eroilor români din toate timpurile, a părinţilor, a surorilor şi fraţilor trecuţi în veşnicie. A fost oficiată Taina Sfintei Euharistii.

Priceasna ,,Am venit Măicuţă să ne mai vedem", cântată de părintele Cătălin Dumitrean împreună cu dreptcredincioşii participanţi la sărbătoarea de suflet creştin românesc şi emoţionantul cuvânt de salut rostit de părintele paroh Nicolae au vestit începutul programului dăruit de soliştii vocali şi instrumentişti Ioan Ivan, din Mediaş, Andrei Lazăr, din Ploieşti, Ioan Ştefan, din Braşov, Sorin Popa, Andreea Tecar, Mihaela Tecar, din Sibiu, Camelia Vârtopeanu, din Făgăraş, de creatoarea de poezie religioasă Casiana, gimnazistă din Alba Iulia şi, iarăşi, părintele Cătălin Dumitrean, apreciatul şi mult îndrăgitul conducător al cenaclului ,,Lumină Lină", din Sibiu.

Timp de peste două ore, ei au slujit, la unison cu drepcredicioşii din biserică, o nouă Liturghie, de slăvire a Sfintei Fecioarei Maria Născătoare de Dumnezeu, cel mai frumos dar ceresc al pământenilor, de deşteptare a românilor din somnul raţiunii, din letargie, indiferenţăşi dezbinare, de îndemn la refacerea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, la unitate şi iubire naţională, la dragoste şi fericire creştină, de redeşteptare a demnităţii noastre naţionale, de apărare a valorilor moştenite de la înaintaşi. Programul lor s-a încheiat cu Imnul Naţional ,,Deşteaptă-te, române", cu Imnul Cenaclului, strălucind de dragostea curată pentru România, cu urarea cântată ,,La Mulţi Ani, cu sănătate!", şi cu rugăciunea ,,Tatăl Nostru".

Sărbătoarea de la Hădăreni este un mare câştig spiritual, moral şi cultural pentru comunitatea creştină românească locală. La reuşita ei au contribuit părintele Nicolae, consiliul parohial, doamna preoteasă Rodica, cântăreţii bisericeşti Vasile Coman şi Valer Cocan, soborul de preoţi, cenacliştii Mitropoliei Ortodoxe din Sibiu, dreptcredincioşii din parohie, începând cu octogenarele Livia Achim, Susana Tătar, Lucreţia Dâmbean, cu octogenarii bărbaţi, în frunte cu ,,laminoristul" Ion Fechete, continuând cu familiile Maria şi Nicolae Vescan, Simona şi Nicolae Cheţan, Carmen şi Dănuţ Cheţan, care au oferit masăşi găzduire cenacliştilor, binevoitoarele doamne care au asigurat servirea cu felii de cozonac, sucuri şi cafele creştinilor la ieşirea din biserică, precum şi organizarea agapei creştine pentru invitaţii veniţi din afara comnunităţii, tinerele mame Petruţa, Maria, Andreea, Iulia, Olga, Cosmina, Viorica, Ana care şi-au adus fetiţele şi băieţeii la biserică să înveţe lecţia despre slujirea Domnului Iisus Hristos, despre iubirea de neam şi patrie, familiile alcătuite din bunici, părinţi şi nepoţi, grupurile de tinere şi tineri localnici, oaspeţii Ioan Astăluş, cunoscut sculptor, miniaturist, publicist mureşean, Ana Banea, reprezentanta Asociaţiei Cultural Creştine ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", din Luduş, tinerii medici luduşeni Cristian şi Monica Nicoară, doamnele dr. Gabriela Crişan, însoţită de trei copilaşi, dr. Mirela, ambele dinTârgu-Mureş, preotul Virgil Cândea, din Gâmbuţ, doamna Emanuela, din Cluj-Napoca, binevoitorii sponsori Dan Pop, de la Societatea comercială Pepsi-Cola, Rodica şi Iosif Mocanu, patronii societăţii ,,Dactilys Prod" Luduş, Domokos Ilonka, patroana Restaurantului ,,Tivoli", din Luduş.

Se ştie că satul Hădăreni a deţinut timp de câţiva ani, după 1990, deloc onorantul titlu de ,,punct negru al Europei". Dacă acum relaţiile interetnice din comunitatea locală s-au reaşezat în matca respectului reciproc, aceasta se datorează în ce mai mare măsură Bisericii Ortodoxe, comunităţii române din sat.

 

Lasă un comentariu