Târgumureşencele vor primi, gratuit, sfaturi pentru îngrijirea copilului!

Distribuie pe:

Prin programul social SAMAS, peste o mie de femei din Bucureşti, Bistriţa, Constanţa, Drobeta Turnu-Severin, Focşani, Medgidia, Piteşti şi Târgu-Mureş vor beneficia, gratuit, începând din această toamnă, timp de şase luni, de cursuri şi suport în ceea ce priveşte sarcina şi îngrijirea copilului.

Beneficiarele sunt femei din familii cu venit minim pe membru de sub 500 de lei, victime ale violenţei în familie, mame tinere, sub 18 ani, femei din case de protecţie sau centre de îngrijire a copilului, femei aflate în situaţii de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.).

Principalul rol al programului este creşterea ratei de alăptare exclusivă pentru cel puţin şase luni şi facilitarea accesului la pregătirea pentru naştere, realizată de educatori perinatali certificaţi.

„În practica obstetricală, observăm că, în cazul persoanelor cu un statut social scăzut, există o întârziere în prezentarea la doctor, o lipsă a măsurilor profilactice, acces limitat la apă şi, implicit, o igienă deficitară. Naşterea prematură este de două-trei ori mai mare în cadrul acestui segment de populaţie. Dincolo de calitatea serviciilor medicale, este însă de o reală importanţă să identificăm segmentul de populaţie cu probleme sociale majore şi să promovăm un program educaţional, exact acolo unde este mai mare nevoie de el.

Statisticile naţionale arată că aceste situaţii dificile de viaţă sunt cele care generează cele mai multe cazuri de mortalitate şi morbiditate maternă şi infantilă. O bună parte din aceste probleme ar putea fi însă rezolvată dacă femeile aflate în perioada maternităţii ar fi informate cu privire la îngrijirea în sarcină şi pregătirea pentru naştere, precum şi nutriţia sănătoasă, a lor şi a bebeluşilor.

Asociaţia SAMAS investeşte 40.000 de euro în programul social SAMAS 2015 - 2016, pentru a oferi mamelor din medii defavorizate acces gratuit la cursuri şi şedinţe de consiliere, atât în perioada prenatală, cât şi după naştere", se precizează într-un comunicat de presă al Asociaţiei SAMAS.

 

Lasă un comentariu