UN SIMPLU TEST DE SÂNGE NE ARATĂ RITMUL ÎN CARE ÎMBĂTRÂNIM

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la King's College din Londra, în colaborare cu savanţi de la Institutul Karolinska din Suedia şi de la Universitatea Duke din Statele Unite, citaţi de descopera.ro, au realizat un nou test de sânge, care este capabil să calculeze ritmul în care îmbătrâneşte organismul şi, implicit, riscul de apariţie a demenţei.

„Studiul nostru, desfăşurat pe durata a 20 de ani, a vizat obţinerea unei semnături genetice a ADN-ul voluntarilor. Atunci când 700 de voluntari în vârstă de 70 de ani şi cu o stare de sănătate bună au fost testaţi, am constatat că vârstele lor biologice au diferit între ele cu o marjă de peste 20 de ani, de la mai puţin de 60 de ani şi până la peste 80 de ani.

Testul realizat de noi, calculează vârsta biologică a pacientului şi o compară cu vârsta reală a acestuia. De aceea, noul test ar putea fi utilizat pentru a afla dacă o persoană prezintă riscul de demenţă, cu mulţi ani înainte de declanşarea acestei boli.

Persoanele care sunt mai bătrâne din punct de vedere biologic decât vârsta lor reală prezintă un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demenţă. Testul oferă pacientului un scor al vârstei, bazat pe o serie de markeri genetici aflaţi în sângele acestuia.

Considerăm că cercetarea noastră poate fi extrem de valoroasă şi ar putea să îi ajute pe medicii aflaţi în căutarea unor donatori de organe, întrucât aceştia utilizează cel mai adesea vârsta pacientului pentru a stabili dacă o persoană este potrivită pentru a deveni donator. În schimb, vârsta biologică oferă medicilor o prognoză mai bună asupra stării de sănătate a organelor care urmează să fie transplantate", afirmă oamenii de ştiinţă. 

Lasă un comentariu