REDUCERILE DE CARE BENEFICIAZĂ PENSIONARII PENTRU TRANSPORTUL INTERN

Distribuie pe:

Interviu cu doamna EUGENIA NEAGOE, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Mureş

- Ce facilităţi li se oferă pensionarilor pe transportul intern?

- Pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază, anual, de un total de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri Regio (R) şi trenuri Interregio (IR) fără regim de rezervare la clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a II-a la transportul intern în comun, între localităţi.

- Sunt obligaţi transportatorii de persoane să ofere aceste reduceri?

- Potrivit dispoziţiilor Legii nr. 147/2000 (actualizată) privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, unităţile cu capital de stat, precum şi societăţile comerciale cu capital privat care efectuează transport public de călători între localităţi trebuie să deţină licenţă pentru această activitate şi sunt obligate să asigure accesul pensionarilor la călătoriile simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru trenuri Regio şi trenuri Interregio fără regim de rezervare clasa a II-a sau pentru mijloace de transport intern, auto ori naval.

- Cum se eliberează legitimaţiile de călătorie?

- Eliberarea legitimaţiilor de călătorie de către operatorii de transport feroviar, auto sau naval se face în baza cuponului-talon prezentat de către pensionar şi a achitării costului biletului redus cu 50%. Pentru fiecare călătorie simplă, efectuată cu mijloace de transport auto sau navele de călători clasa a II-a, casierul sau vânzătorul de bilete care emite legitimaţia de călătorie cu reducere de 50% detaşează câte un cupon-talon completat de către pensionar, certifică corectitudinea înscrierilor făcute prin aplicarea ştampilei, încasează 50% din contravaloarea transportului şi eliberează legitimaţia de călătorie. Pentru călătoria la clasa I se vor achita integral diferenţele tarifare de clasă.

Diferenţa dintre tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a II-a şi suma încasată de la pensionari se suportă din bugetul de stat, care se recuperează de agentul economic care a efectuat transportul. Un cupon-talon oferă dreptul la o singură călătorie cu un singur operator de transport.

- Cum intră pensionarii în posesia taloanelor de călătorie?

- Casa Naţională de Pensii Publice, precum şi celelalte sisteme proprii de asigurări sociale asigură transmiterea taloanelor speciale de călătorie către fiecare pensionar, până în luna decembrie a anului în curs pentru anul următor.

În cazul ivirii unor disfuncţionalităţi privind distribuirea (nedistribuirea) acestor taloane, pensionarii în cauză trebuie să sesizeze în scris Casa Judeţeană de Pensii competentă, în funcţie de domiciliul lor stabil.

 

Lasă un comentariu