ŞTIRI * ŞTIRI * ŞTIRI

Distribuie pe:

S-a solicitat amânarea cu şapte zile a dezbaterii pe legea privind pensiile parlamentarilor

Comisia pentru statutul deputatului şi senatorului va solicita miercuri Birourilor permanente ca dezbaterea pe proiectul de lege privind pensiile parlamentarilor să fie amânată cu şapte zile, a declarat marţi preşedintele acestei comisii Bogdan Niculescu Duvăz.

Întrebat dacă există riscul ca această lege să fie uitată prin sertarele Parlamentului, Duvăz a arătat că în termen de 30 de zile de la cererea preşedintelui Parlamentul trebuie să soluţioneze reexaminarea.

„Nu există un risc prea mare ca legea să fie uitată în Parlament, pentru că în termen de 30 de zile trebuie să răspundem preşedintelui şi sesizarea a fost făcută pe 1 septembrie în cele două Birouri permanente", a precizat Duvăz.

MAE: Ridicarea unui gard între două state UE nu este un gest corect; poziţia, comunicată părţii ungare

Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european.

Guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la graniţa cu România a gardului pe care îl construieşte la frontiera cu Serbia, pentru a face faţă unei eventuale schimbări a rutei folosite de migranţi, a declarat marţi ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, transmit MTI şi Reuters.

„Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construirea unui gard începând de la graniţa ungaro-sârbo-română pe o lungime rezonabilă, în eventualitatea mutării presiunii migraţioniste în direcţia României", a spus şeful diplomaţiei ungare, într-o conferinţă de presă.

Serbia afirmă că poartă discuţii cu Ungaria pentru redeschiderea graniţei

Serbia discută cu guvernul ungar despre acumularea de imigranţi la graniţă, a anunţat guvernul sârb, potrivit căruia Budapesta va „trebui să deschidă graniţele", relatează Reuters.

Aleksandar Vulin, responsabil cu politica privind imigranţii, nu a dat alte detalii. „Discutăm cu ungurii", a declarat el la graniţă, unde numărul imigranţilor este în creştere după ce ungurii au blocat graniţa de sud. Ungaria „va trebui să deschidă graniţa", a afirmat el.

Aleksandar Vulin a mai spus că Belgradul nu va accepta pe nimeni care este expulzat în Serbia după ce a intrat deja pe teritoriul Ungariei.

Ungaria şi-a încălcat promisiunile prin închiderea punctelor de trecere a frontierei dinspre Serbia

Ungaria şi-a încălcat o promisiune prin închiderea principalului punct de trecere a frontierei dinspre Serbia, mii de migranţi rămânând blocaţi la graniţa sârbo-ungară, a declarat marţi ministrul sârb al muncii, Aleksandar Vulin, transmite DPA.

Decizia deschide calea pentru parlament de a permite armatei să întărească controlul de-a lungul graniţei, în timp ce noi măsuri de oprire a afluxului de refugiaţi intră în vigoare.

În ultimele două săptămâni, mii de imigranţi şi refugiaţi, majoritatea proveniţi din zone de conflict precum Siria şi Irak, au traversat pe la Roszke, trecând prin gardul construit de Ungaria la graniţa sa lungă de 175 de kilometri cu Serbia.

OIM afirmă că Ungaria pare că încalcă normele ONU şi UE în materie de azil

Represiunea ungară împotriva imigranţilor care trec frontiera sa de sud „pare" a fi o încălcare a obligaţiilor sale în cadrul normelor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi Uniunii Europene (UE) privind refugiaţii şi dreptul la azil, a declarat marţi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), relatează Reuters. Ungaria „are obligaţii pe care trebuie să le respecte şi se pare că această nouă legislaţie reprezintă o încălcare a acestora", a declarat Magdalena Majkowska-Tomkin, şefa biroului OIM din Ungaria.

„O încălcare atât a convenţiilor internaţionale ONU privind statutul refugiaţilor, a legislaţiei UE privind azilul şi de asemenea a procedurilor penale", a mai spus ea.

Ungaria va examina cererile de azil în câteva ore în zone de tranzit

Ungaria a înfiinţat două zone de tranzit pentru procesarea cererilor de azil ale imigranţilor la graniţa sa cu Serbia, unde cererile pot fi examinate în decurs de câteva ore, a indicat marţi un purtător de cuvânt al guvernului ungar, citat de Reuters.

Imigranţii îşi pot prezenta cererile între orele 6,00 şi 22,00 în fiecare zi şi zone de tranzit similare vor funcţiona şi în aeroporturi. Cei care nu vor face cereri de azil vor trebui să se întoarcă imediat în Serbia.

Purtătorul de cuvânt al guvernului şi un consilier al premierului au confirmat faptul că Ungaria va respinge automat solicitările imigranţilor care nu au făcut cereri de azil în Serbia sau Macedonia, considerate de către Budapesta ca fiind ţări sigure.

Cererile de azil ale celorlalţi vor fi examinate şi, dacă nu se va întâmpla aceasta în decurs de 24 de ore, ei vor fi cazaţi şi termenul maxim pentru soluţionarea cererilor va fi de opt zile.

În cazul alegerilor anticipate, forţele proruse de stânga ar veni la putere la Chişinău (expert)

Eventualele alegeri anticipate în Republica Moldova, asupra cărora insistă manifestanţii din piaţa centrală din Chişinău, în cadrul protestelor organizate de Platforma civică „Demnitate şi adevăr", ar putea fi câştigate de forţele de stânga proruse, a avertizat marţi expertul leton Alex Grigorievs, jurnalist şi consultant politic, fost director al Institutului Democratic Naţional (NDI) din Chişinău.

„Dacă astăzi ar fi alegeri, există pericolul că acestea să fie câştigate de unele forţele proruse de stânga. Aceasta pune în gardă foarte mulţi oameni de orientare proeuropeană şi care sunt împotriva corupţiei", la fel cei din stradă, a declarat analistul leton, într-un interviu pentru Europa Liberă. În opinia sa, revendicările protestatarilor privind demisia în lanţ a preşedintelui, a executivului au fost de la început greşite.

„Nu există nicio bază legală, formală pentru demisie. Mandatul preşedintelui (Nicolae) Timofti expiră în martie, adică foarte curând, în orice caz. Alegerea preşedintelui în R. Moldova este întotdeauna un proces foarte dificil, pentru că este nevoie de 61 de voturi în parlament din totalul de 101 şi aceste 61 de voturi sunt întotdeauna foarte greu de obţinut", opinează el.

Lasă un comentariu