La IRUM Reghin s-a inaugurat primul Centru de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere din România

Distribuie pe:

Vineri, 11 septembrie, în cadrul IRUM Reghin a fost inaugurat primul Centru de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere din ţara noastră, fiind, de asemenea singurul de acest gen din România cu capital 100% românesc. Costul investiţiei s-a ridicat la 11,9 milioane lei fiind finanţat parţial printr-un proiect cifrat la 6,4 milioane lei, din care 22,2 milioane lei fin fonduri UE.

Panglica inaugurală a fost tăiată în prezenţa mai multor invitaţi din opt ţări europene precum şi a reprezentanţilor oficialităţilor judeţene şi locale, parteneri şi colaboratori IRUM şi a numeroşi oameni de afaceri. În discursul său, ing. Mircea Oltean, directorul general al IRUM Reghin s-a referit pe scurt la perioada înfiinţării care a avut loc în anul 1953 şi până în 1999, când a avut loc privatizarea, respectiv etapele parcurse până în prezent. „Pe această cale vreau să vă mulţumesc că ne-aţi onorat astăzi cu prezenţa, într-o zi istorică pentru compania IRUM, şi de ce nu, pentru industria românească. Din momentul când am achiziţionat IRUM gândurile noastre au fost direcţionate în a menţine pe piaţă atât o fabrică cât şi un produs românesc, lucru pe care l-am şi realizat. Totodată, am demonstrat că industria românească nu este doar un morman de fier vechi, cum afirmau unii politicieni în anul 1990. IRUM, cu o tradiţie de peste 60 de ani, reprezintă un loc unde o serie de oameni calificaţi, dar trecuţi de prima tinereţe, şi-au găsit un loc de muncă unde să-şi continue activitatea şi nu au îngroşat rândurile şomerilor sau pensionarilor de boală. Toate aceste realizări au fost posibile datorită reinvestirii profitului obţinut în fiecare an şi prin infuzia de capital făcută de Grupul Maviprod, începând cu anul 1999 când am achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni", a conchis ing. Mircea Oltean.

IRUM Reghin a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de peste 32 milioane de euro şi are în prezent 500 de locuri de muncă, menţionând că inovaţia şi cercetarea stau la temelia oricărei afaceri de succes şi a mulţumit familiei, angajaţilor şi colaboratorilor pentru susţinerea şi determinarea demonstrată în dificilul demers de înfiinţare a Centrului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere aici îşi desfăşoară activitatea o echipă formată din 40 de specialişti coordonaţi de Ionică Vaşcovici şi Mircea Fărcaş. „După mai mulţi ani în care am reinvestit foarte mult în retehnologizare şi în infrastructură, în anul 2012 am decis să demarăm un alt proiect pe termen lung pe care l-am denumit atunci IFOR. Acest proiect s-a născut datorită celor învăţate de la partenerii noştri globali, adică faptul că inovaţia şi cercetarea trebuie să reprezinte motorul oricărei companii."

Astfel, acest centru de cercetare şi dezvoltare pentru utilaje agricole şi forestiere are ca scop crearea de produse care să corespundă cerinţelor mondiale şi care să reprezinte cu succes numele IRUM şi al României pe piaţa internă cât şi pe cea externă. Totodată, acest centru reprezintă şansa tinerilor ingineri din judeţul Mureş de a lucra într-un mediu modern, bine dotat şi de a-şi crea o carieră de succes, ajutându-i să rămână aproape de familiile lor, să nu mai prefere exodul. Chiar dacă inaugurăm acest centru astăzi, preocupările noastre pentru cercetare sunt mai vechi, mărturie fiind cele 4 brevete de investiţii aflate în diferite stadii şi campaniile de recrutare a tinerilor absolvenţi. Toate aceste proiecte nu erau posibile fără ajutorul oamenilor alături de care am elaborat aceste proiecte. În acest sens vreau să vă spun că în cadrul Maviprod şi IRUM avem o serie de oameni care sunt alături de noi de la înfiinţare" a ţinut să precizeze ing. Mircea Oltean.

La inaugurarea Centrului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere au fost prezenţi prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, primarul municipiului Reghin, Maria Precup. Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga a felicitat echipa condusă de ing. Mircea Oltean, pentru toate realizările din decursul anilor şi în mod special Centrul de cercetare dotat la standarde europene. „Este un exemplu nemaipomenit care ne arată că atunci când se doreşte, când există oameni de calitate, se poate, inclusiv în România. Mi-a plăcut în mod deosebit sloganul înscris pe această masă «Trage şi face», care din punctul meu de vedere este elocvent", a afirmat Lucian Goga. „Proiectul arată că aceşti oameni minunaţi au reuşit să obţină fonduri europene pentru ca România să reducă decalajul economic dintre noi şi ţările dezvoltate. Cred, de asemenea, că pentru invitaţii de peste hotare firma dumneavoastră este un exemplu extraordinar. Da, se poate şi în judeţul Mureş, se poate şi în Reghin, se poate şi în România", a conchis prefectul judeţului Mureş. „Cred că este una dintre cele mai frumoase invitaţii din ultimii ani de zile" a afirmat la începutul discursului său, Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş. „Sunt foarte bucuros că am vizitat firma IRUM 12 ani şi acum de câţiva ani buni am impresia că de fapt este o firmă nouă" a precizat Ciprian Dobre. „De câte ori am stat de vorbă cu Mircea Oltean nu s-a plâns niciodată. De fiecare dată mi-a spus ce va face la anul. Sunt ferm convins că o să primim din nou o invitaţie", a conchis preşedintele Consiliului Judeţean Mureş. Primarul municipiului Reghin, Maria Precup, a acordat soţilor Violeta şi Mircea Oltean câte o Diplomă de Excelenţă din partea Primăriei municipiului Reghin şi a Consiliului Local Reghin pentru remarcabila contribuţie adusă la dezvoltarea economică a municipiului, pentru distinsele calităţi profesionale şi manageriale dar şi pentru calitatea umană dedicată punerii în valoare a Reghinului pe harta lumii. „Dragă Mircea, dragă Violeta, dragă Andrei, voi astăzi aţi scris istorie pentru Reghin şi vreau să vă mulţumesc pentru că existaţi, vreau să vă spun că Reghinul este onorat că sunteţi cetăţenii acestui municipiu, iar astăzi voi scrieţi istorie", a spus Maria Precup.

Programul a continuat cu vizitarea celor mai importante secţii din incinta IRUM completat cu o serbare câmpenească cu mâncare tradiţională, cu muzică interpretată de solistul Marius Ciprian Pop, Orchestra Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicoară" din Reghin şi formaţiile Brio Sonores şi Holograf.

 

Lasă un comentariu