INAUGURAREA PARCULUI VICTORIA DIN TÂRNĂVENI

Distribuie pe:

„Omul sfinţeşte locul". Ce putem învăţa din înţelepciunea ancestrală a strămoşilor noştri? Tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru este provocat de acţiunile noastre şi suntem direct responsabili pentru standardul vieţii noastre. Ca oameni, avem puterea de a schimba mediul ostil sau mai puţin plăcut care ne înconjoară într-unul curat, sănătos, peisagistic şi ambiental. Omul sfinţeşte locul CÂND PUNE SUFLET, atât de multă realitate este în această zicătoare transmisă din străbuni. Avem edili, aceştia au rolul decisiv în schimbarea feţei unui oraş (...)

Duminică, 13 septembrie, începând cu orele 12:30 a avut loc inaugurarea oficială a parcului Victoria din Târnăveni, sfinţirea Drapelului Naţional şi a Statuii „Rugă pentru România" de către un sobor de preoţi locali prezenţi la manifestaţie. Cu acest prilej, militarii garnizoanei Târgu- Mureş au dat onorul la arborarea Drapelului Naţional, al cărui loc va fi permanent în parcul Victoria, după care renumitul cântăreţ de muzică populară românească, Ciprian Istrate a interpretat cu mare dezinvoltură Imnul Naţional al României „Deşteaptă-te, române!".

La această sărbătoare a Târnăveniului, inaugurarea acestui important edificiu, a participat un numeros public, primarul Sorin Megheşan, „câţiva" consilieri locali, reprezentanţi ai instituţiilor social-economice şi învăţământ din municipiu, oficialităţile judeţene, preşedintele consiliului judeţean Mureş domnul Ciprian Dobre şi prefectul de Mureş Lucian Goga. Aceştia au prezentat scurte alocuţiuni legate de importanţa evenimentului, remarcând unele dintre realizările administraţiei Publice Locale printre care şi parcul Victoria, realizat în parteneriat cu E-ON Gaz, care a avut o importantă contribuţie la realizarea aşezământului, în mod special la mobilarea locului de joacă pentru copii şi unele accesorii de mare utilitate în cadrul parcului.

Parcul Victoria este o construcţie nouă, estetică şi cu rafinament, gândită pentru o ambianţă verde şi liniştitoare, cel mai modern loc de joacă pentru copiii din Târnăveni, având la bază idea de a stârni admiraţia şi atracţia copiilor prin colorit şi multiple posibilităţi de joacă, punându-se la dispoziţie ansamblurile de aparate: toboganele, hintele, balansoarele şi groapa de nisip, alei frumos colorate disponibile datului cu role. „Să protejăm inocenţa copilăriei", să ajutăm copiii „să nu divorţeze de părinţii lor!". Sunt conceptele realizării acestui loc de joacă. Pentru părinţii şi bunicii care însoţesc copiii au fost montate băncuţe, iluminatul de seară feeric, relaxant şi liniştitor, educaţia şi învăţătura celor mici făcându-se într-o manieră distractivă. Parcul Victoria se constituie într-un centru de relaxare şi recreare ca una dintre cele mai importante realizări ale primăriei şi Consiliului Local, cu sârg animate de tânărul primar Sorin Megheşan, în folosul copiilor, tineretului şi cetăţenilor din oraş în curând va fi terminată şi clădirea centrului pentru tineret care se va dota cu mobilier, jocuri şi calculatoare la care se pot adresa toţi copiii şi tinerii din Târnăveni, reprezentând locul unde aceştia îşi vor putea pune în practică calităţile şi aptitudinile pe care le au, dar şi pentru instruiri, proiecţii foto-video, cursuri sau informări.

Drapelul României, statuia „Rugă pentru România", înaltă de 4,5 metri, a fost dezvelită de către prefectul Lucian Goga. Acestea vor patrona cu demnitate, linişte şi onoare parcul Victoria. Statuia a fost realizată de către sculptorul american de origine română, Patriciu (Patrick) Mateescu în anul 1994 pe platforma fostului combinat chimic Târnăveni, amplasată în părculeţul din incinta combinatului, distrusă de timp, intemperii, factori fizico-chimici şi, se putea..., de ţiganii recuperatori de fier vechi. De aici a fost recuperată, restaurată şi pusă în valoare aşa cum se cuvine, cu inima şi sefletul unui mare artist local Iuliu Moldovan, sprijinit şi eficient ajutat de primar. Statuia a fost realizată în 2 exemplare, cel de la Târnăveni şi al doilea montat în mica Romă, Blajul. Statuia „Rugă pentru România" reprezintă teluricul şi divinitatea, dedicate sprijinului pentru poporul român, dar şi onoarea şi respectul pentru Târnăveni, locul în care a fost iniţiată, gândită şi realizată de către sculptorul Patrick Mateescu cu ajutorul oamenilor şi conducerii combinatului de la acea vreme, în mijlocul unor oameni frumoşi, harnici şi ospitalieri (după spusele sculptorului, despre care cu siguranţă mulţi îşi aduc aminte).

Cu prilejul zilei pompierilor, primarul Sorin Megheşan a acordat pompierilor din Târnăveni o diplomă de onoare, finalul manifestării încheindu-se cu un scurt moment artistic realizat de grupa mică a ansamblului Junii Târnavei, în faţa bisericii „Înălţarea Sfintei Cruci". Despre marele artist Patrick Mateescu multă vreme la Târnăveni (1962-1963...) şi reîntoarcerea acestuia în locul mult îndrăgit (1994) pentru realizarea statuii „Rugă pentru România", cât de curând.

 

Lasă un comentariu