Școala din Corunca și xenofobia domnului Nagy Marton

Distribuie pe:

Luni, 14 septembrie, cu prilejul deschiderii noului an școlar la Școala Gimnazială „THOLDALAGI MIHALY" din Corunca a avut loc dezvelirea și sfințirea unei plăci comemorative ce a fost reamplasată pe fațada clădirii. Pe acesta placă din marmură stă scris cu litere aurite spre veșnica pomenire:

„În amintirea ctitorilor acestei școli confesionale românești construită în anul 1919 de către preotul Părtenie Matei, învățătorul Ioan Cristea și dr Emil Dandea." La eveniment a luat parte, în consecință și strănepotul părintelui Partenie, dl Matei Corneliu Marcel.

Spun reamplasare deoarece o placă identică a fost înlăturată în mod barbar, fiind spartă, la ordinal fostului primar, ultranaționalistul Nagy Marton, în 2008.

În luna august, după slujba religioasă am avut o întrevedere cu părintele Man Daniel, parohul Bisericii ortodoxe din Corunca în care mi s-a cerut sprijinul, în calitatea mea de consilier local, pentru a începe demersurile necesare pe lângă autoritățile locale și colegii din Consiliul Local în vederea reamplasării acelei plăci la locul cuvenit.

Am trimis adrese către direcțiunea școlii, Inspectoratul Școlar Mureș și Primăria Corunca. În urma cererii de avizare a reamplasării, Primăria și-a dat acceptul și domnul viceprimar Takacs Szabolcs împreună cu un angajat al primăriei, în data de 09.09.2015 au reamplasat placa pe vechiul amplasament, lângă ușa de intrare în școală. Mai mulți membri ai comunității împreună cu domnul părinte au hotărât să se oficieze o ceremonie de dezvelire și sfințire a plăcii cu ocazia începerii noului an școlar.

Dorind să dăm solemnitatea cuvenită acestui eveniment am trimis invitații direcțiunii Școlii Gimnaziale „THOLDALAGI MIHALY" din Corunca, Primăriei Corunca, în atenția d-nei primar, d-lui viceprimar, angajaților primăriei, consilierilor locali, Parohiei Reformate Corunca, Instituției Prefectului, Consiliului Județean Mureș.

În data de 11.09.2015 cu ocazia ședinței de consiliu local am adresat și verbal colegilor din consiliu invitația ce le fusese comunicată cu o zi înainte. Le-am amintit că la ceremonie a fost invitat și prefectul. În acel moment ultranaționalistul Nagy Marton, în prezent consilier local, a amenințat că dacă va veni dl Prefect la școală va aduna douăzeci de oameni și-l va alunga. A respins invitația mea, iar colegii lui de partid au respins ideea inaugurării plăcii pentru că școala a fost deja inaugurată.

La ceremonie, au participat din partea autorității locale doar trei consilieri locali:, Cheșa Daniel, Olteanu Elvira și Moldovan Aurelian.

Cu toate că aș fi droit să participe și reprezentanții comunității maghiare aceștia au lipsit. Au participat în schimb o parte din elevii și cadrele didactice, împreună cu directorul școlii. Oricum acest boicot se datorează fostului primar Nagy Marton care este piedica majoră în normalizarea relațiilor între cele două comunități din Corunca.

Mai mult decât atât, a declarant într-un articol publicat într-un ziar de limba maghiară că placa este ilegal amplasată. De asemenea, susține că nu poate fi dovedit că cei trei ctitori români ar fi construit școala, deși ea se află în apropierea bisericii ortodoxe. Din articol reiese că școala ar fi fost construită de familia contelui Tholdalagi. În realitate, această școală la care se face referire, care acum a devenit grădiniță, este amplasată chiar lângă Biserica Reformată având și acum vechea inscripție de Școală Reformată.

Ar trebui să înceteze aceste polemici pe tema eternă a oului și găinii. Le recomand distinșilor concetățeni care au răspuns boicotului numitului Nagy Marton să se gândească la cuvintele lui Victor Hugo: „Cel ce deschide o școală închide o temniță".

Lasă un comentariu