Dascăli mureșeni: CĂLIN-CRISTIAN ȘIPOȘ

Distribuie pe:

Părintele Călin-Cristian Șipoș s-a născut în ziua de 27 iunie 1977 în localitatea Reghin, județul Mureș, din părinții Iosif și Anica, fiind cel mai mic din cei trei frați. A urmat cursurile școlii primare la Reghin, la Școala Generală nr. 7 din Iernuțeni și Școala Generală nr. 6 (clasele V-VIII). Tot în această perioadă, timp de 8 ani, urmează cursurile Școlii de Muzică din Reghin, secția vioară, sub îndrumarea profesorului Ioan Buta. Între anii 1991-1992 urmează cursurile Liceului nr. 1 din Reghin, iar, începând cu anul 1992 reia cursurile liceale la Seminarul Teologic ,,Simion Ștefan" din Alba-Iulia, pe care îl termină în anul 1997. Studiile universitare și postuniversitare le termină în anul 2002, respectiv 2006 la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

În anul 1997, luna februarie, ziua 22, se căsătorește cu Claudia-Teodora Barb, studentă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, specializarea Teologie-Asistență Socială având împreună două fete: Ana-Maria și Teodora-Sofia. La data de 8 martie 1997, este hirotonit ca diacon, iar la data de 16 martie 1997 este hirotonit preot de către P.S. Andrei chiar în prima sa parohie, Isticeu din Protopopiatul Reghin.

Aici, va păstori timp de 8 ani, vreme în care, sprijinit de credincioșii săi va reuși să finalizeze lucrările la noua casă parohială precum și pictura bisericii. Munca acestora a fost răsplătită la data de 22 octombrie 2000, când biserica și casa parohială au fost sfințite de către P.S. Petroniu Sălăjanul.

S-a preocupat, împreună cu doamna preoteasă Claudia-Teodora Șipoș de educarea religioasă a copiilor din satul Isticeu, fiind dascăl de religie îndrăgit de copii. Organizează la sărbătorile mari de peste an programe artistice cu elevii, și participă cu aceștia la diferite acțiuni culturale din zonă.

Din anul 2005, este numit preot paroh la Parohia Ortodoxă Gurghiu. Aici, se apropie de tinerii din comunitate, completând munca la catedră a doamnei preotese Claudia, titulară la catedra de religie a Colegiului Silvic Gurghiu. Împreună cu alte cadre didactice, în fiecare an organizează serbări în cintea zilei de 1 Decembrie, dar mai ales serbări la ,,Nașterea Domnului" . Înființează un grup artistic de fete din cadrul colegiului, cu care participă la activități cultural-artistice, în Gurghiu și în alte localități. Cu copiii din clasele primare are o relație specială. Participă cu o parte din ei la programul catehetic național ,,Hristos, împărtășit copiilor" și ,,Alege școala!". Postul Crăciunului îl găsește pe părintele Călin tot între elevii săi. Colindă cu drag, în fiecare an la toate instituțiile locale, dar și mănăstitea de la Lăpușna, păstrăvăria de acolo și la casa de vânătoare.

Părintele Călin-Cristian Șipoș susține toate gradele profesionale: definitivat în anul 2002, gradul II în anul 2005 și gradul I în anul 2015. A publicat articole în ziarul ,,Cuvântul liber", și în ,,Credința străbună", are interviuri la televiziunea locală din Reghin, Gliga TV și la radio, în cadrul postului Reîntregirea Alba Iulia și al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba.

Lasă un comentariu