REVISTA REVISTELOR - VATRA VECHE 8/2015

Distribuie pe:

Citind ultimul număr 8 (80) 2015 al revistei Vatra veche, domnule Nicolae Băciuț, am avut pentru un moment crucial în viața unui om dedicat culturii că acolo, în Târgu-Mureș, prin Dvs. și colegii Dvs., a renăscut „fiorul spiritualității românești de la sfârșitul veacului al XIX-lea, culminând cu perioada interbelică". Începând cu dialogul cu Norman Manea, de Flavia Topan, sau cu Slavco Almăjan, de Mihaela Albu (am totuși o simpatie cu semnul + plus pentru minoritățile României, în special pentru eroii poporului sârb; nu mă acuzați de xenofilie - pentru că eu, în primul rând, îmi iubesc neamul din sânul căruia am apărut, iertându-i greșelile și preamărindu-i virtuțile) până la Cehov, Livada de Vișini, de Cristian Ioan, am admirat nivelul superior cultural-național-interetnic al autorilor, rezumându-mă la acest citat al lui Lopahin: „eu am cumpărat moșia... pentru că, avem cu toții o moșie!" - scrie Güner Akmolla, poet de expresie tătară din Constanța.

Sumarul numărului 8 din Vatra veche este mai mult decât ofertant, cu colaboratori de calibru din țară și străinătate, cu teme de largă diversitate, acoperind cele mai exigente gusturi în materie de literatură, artă, istorie.

Interviuri substanțiale la „Vatra veche" dialog cu Norman Manea, de Flavia Topan, cu Slavco Almăjan, de Mihaela Albu, ÎPS Ioan al Banatului, de Luminița Cornea, Maria-Daniela Pănăzan, de Constantin Stancu, Dimitrie Grama, de Emilia Țuțuianu.

Se remarcă articolele: „Un impostor aplaudat din ignoranță" (ref. Lucian Boia), de Octavian Căpățână, „Pe cine deranjează patria și patriotismul" (ref. Rodica Lăzărescu), de N. D. Fruntelată, „Identitatea ca barem de existență", de Ecaterina Țarălungă, „Amurgul iubirii", de Aurel Codoban.

La „Documentele continuității": Note și comentarii sociologice la „Romanul Marii Uniri" (ref. Mihail Diaconescu), de Aurel V. David.

Continuă Anchetele „Vatra veche" despre exilul românesc: M. Săvulescu Vodouri, de N. Băciuț, și casele memoriale, cu „Simion Florea Marian", de Luminița Cornea.

Poezie semnează: Nicolae Băciuț, Traian Vasilcău, Adrian Botez, George Baciu, George L. Nimigeanu, Armina Flavia Adam, Silvia Bitere, Daniela Tiger, Cristina Terente, Daniel Mihu, Claudia Voiculescu, Mihaela Oancea, George Echim, Mihaela Aionesei, Răzvan Ducan, Dumitru Ichim.

La rubrica „Starea prozei": Castelul Caliopilor, de Daniel Drăgan, „Toamna salcâmului", de Eugen Verman, „Idila dintre cetini", de Alexnadru Decebal Seul.

Foarte bogate rubricile de eseu, critică și istorie literară, cu comentarii la Adam Puslojiæ, de Ion Pachia-Tatomirescu, Coșbuc, de Ecaterina Țarălungă și Marin Iancu, la Ileana Mălăncioiu, de Ioan Gheorghișor, la Emanoil Bucuță, de Iulian Dămăcuș, la Vasile Voiculescu, de Anca Elena, la N. Steinhardt, de Cristian Pătrășconiu, la Veronica Pavel Lerner, de Ioana Pârvulescu și Nicolae Băciuț, la Adrian Păunescu, de Dumitru Velea, la Petre Rău, de Lucia Pătrașcu, la Mihaela Aionesei, de Cleopatra Luca, Dumitru Fânățeanu, de Ioan Negru, la Silvia Bitere, de Melania Cuc, la Sabina Măduța, de Melania Cuc, la Ioan Vasiu, de Livia Fumurescu, la Virgil Carianopol, de Livia Ciupercă, la Mihaela Oancea, Dumitru Hurubă, la Menuț Maximinian, de Ioan Vasiu, la Hans Bergel, de A.I. Brumaru, la Valer Turcu-Iorga, de Aurel Podaru, la Ioan N. Oprea, de Vasile Filip, la Veronica Oșorheian, de Iulian Dămăcuș, la Virgil Rațiu, de Melania Cuc, etc.

Incitante și articolele: „Lăcomia acceptată...", de Gheorghe Nicolae Șincan, „Ecoul mioritic", de Ben Todică.

La Biblioteca Babel, semnează poeta Angélica Santa Olaya, traducere și prezentare de Elisabeta Boțan.

Rubricile de teatru, film, polemice, aduc în orizontul de întâlnire teme vechi și noi: „O noapte, închiși în cârciumă", de Bogdan Ulmu, „Vertij textual", de Alexandru Jurcan, „Aferim! Sau despre un baroc românesc", de Darie Ducan, „G. Ciprian și Dumitru Trancă, în timpul dezghețului cultural", de Marin Ifrim, „Cehov. Livada de vișini", de Cristian Ioan.

Revista e ilustrată cu reproduceri după Franco Giannelli, (despre care scriu Elisabeta Petrescu, Costin Tuchilă, Eugenio Giusti, Pușa Roth, Maria Paola Manzo) pictor italian care a expus recent la Muzeul Brukenthal din Sibiu, dar care a fost respins de Galeria U.A.P. Târgu-Mureș, pe motiv că nu ar fi... profesionist!

Lasă un comentariu