„Sfântă Marie, pentru noi roagă-te!"

Distribuie pe:

O preafrumoasă priceasnă își are în cuprinderea ei acest minunat vers: „Sfântă Marie, pentru noi roagă-te!", o preacurată rugare prin care noi, creștinii ortodocși, ne închinăm cu evlavie, căzându-i la picioare Preacuratei Marii, numită de prea bunul părinte Ionică, paroh din cele două sate Agrișteu și Filitelnic, ctitor al celor două neasemuit de frumoase biserici, „Prunca cerului", Neprihănita și Preacurata Maică a Lui Iisus.

Biserica cu hramul Sfintei Marii, din satul Filitelnic, aparținător comunei Bălăușeri, de ziua închinată Sfintei Marii, a fost primenită precum o mireasă, știind că aici credincioșii mireni vin precum păsările de peste mările lumii să-și afle limanul, să-și aline sufletul ostenit, regăsindu-se în vorba molcomă, liniștitoare și plină de înțelepciune a părintelui Ionică. Acest părinte de o trăire și bunătate aparte și-a aflat drumul apropierii de semeni, rugându-se împreună cu cei care îi cer ajutorul și sfatul, având pentru fiecare o povață de îmbărbătare și neprefăcută iubire. Iar când cețurile răului și deznădejdii se risipesc, rugăciunea adresată Tatălui Ceresc devine, prin glasul părintelui, odă de mulțumire.

Credincioșii îl caută pe bunul părinte Ionică, cu spornică ardoare, știindu-l plin de har, gata oricând să-i asculte și să le dea povețe, nu rareori cei încercați, copleșiți de boli și nevoi. Ca slujitor și plinitor al cuvântului sfânt, părintele Ionică nu uită să mulțumească Preabunei Născătoare de Dumnezeu pentru darul plinirii atâtor rugări.

Pe lângă sutele de credincioși, au participat preoții din localitățile apropiate, avându-l ca drept cucernic pe protopopul Sighișoarei, Ovidiu Dan, care, la final de Liturghie, a spus: „Îi mulțumim Lui Dumnezeu pentru această tulburător de frumoasă zi, la fel de frumoasă ca și sufletele celor prezenți, suflete primenite și înrourate de Duhul Sfânt, care cu prisosință a pogorât asupra noastră în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii liturghii. Îi mulțumim Lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să venim cu toții din depărtări la această frumoasă biserică, mărgăritar de mare preț, care îi este dedicată Miresei Cerurilor, pururi Fecioarei Maria, Maica Domnului, aceea care din pântecele Său cel feciorelnic l-a născut spre Mântuirea noastră pe Domnul Hristos, Fiul lui Dumnezeu".

Sărbătoreasca zi dedicată Preacuratei Marii s-a încheiat printr-o îndestulătoare și bogată agapă creștinească, organizată de părintele Ionică, cu ajutorul preabunilor credincioși.

Pe toată durata Sfintei liturghii, a cântat corul „Vox Animi" de la Catedrala „Sfintei Treimi" din Sighișoara, completat la final cu o priceasnă cântată de Nelu Șopterean, care a adus în ochii multor mame licăr de lacrimi.

De asemenea, a cântat corul ASTRA din Sângeorgiu de Pădure, condus de Emilia Feier. O zi binecuvântată, al cărei ecou va dăinui în sufletele credincioșilor prezenți la hramul bisericii din Filitelnic, ca un balsam al iubirii creștinești, în care cuvântul lui Dumnezeu sădește viguroase mlădițe ale credinței.

 

Lasă un comentariu