„SĂPTĂMÂNA MOBILITĂŢII EUROPENE"

Distribuie pe:

În perioada 16-22 septembrie, Europa va încerca să depăşească problemele care au generat tensiuni între state şi au pus pe jar guvernele mai multor ţări, îndreptând atenţia către evenimentul pe care îl sărbătoreşte în fiecare an la mijlocul lui septembrie, respectiv „Săptămâna mobilităţii europene". Şi în acest an, peste 2000 de oraşe din Uniunea Europeană, din care 27 sunt oraşe din România, vor organiza acţiuni menite să atragă atenţia asupra problemelor de mobilitate urbană şi să descopere noi soluţii de reducere a emisiilor cu efect de seră specifice acestui secol.

Târgu-Mureşul face parte din grupul oraşelor care sunt interesate de impulsionarea şi sensibilizarea cetăţenilor în alegerea, modificarea şi combinarea mijloacelor de transport, ca o componentă esenţială de punere în practică a unor măsuri permanente în favoarea mobilităţii. Câţi dintre noi nu au simţit acut senzaţia de „sufocare" a străzilor oraşului datorită numărului tot mai mare de autovehicule, lipsei benzilor pentru biciclete sau a spaţiilor de staţionare auto care sugrumă la propriu trotuarele, unele dintre ele cu o lăţime pe alocuri care nu permite trecerea a mai mult de o persoană. În zonele cele mai aglomerate ale oraşului, pietonii sunt nevoiţi pur şi simplu să facă slalom printre maşinile parcate pe trotuare, cu toată extinderea zonelor special amenajate în acest sens. Acestea sunt doar câteva dintre considerentele care stau la baza organizării activităţilor dedicate „Săptămânii Mobilităţii Europene", târgumureşenii putând participa în semn de solidaritate cu măsurile care se impun în vederea evitării schimbărilor climatice favorizate de emisiile poluante ale autovehiculelor la „ziua fără maşini", duminică, 20 septembrie, după amiază, în centrul oraşului, în calitate de spectatori sau participanţi la maratonul bicicletelor organizat în cadrul proiectului „Academia Velo". Şi la Reghin vor avea loc în săptămâna 16 - 22 septembrie manifestări care să invite cetăţenii la îmbrăţişarea unui stil de viaţă activ, Primăria municipiului alegând în acest sens o colaborare cu şcolile din oraş şi cu câteva dintre instituţiile de cultură.

Indiferent de locul în care ne vom afla în săptămâna mobilităţii, să nu uităm că tema propusă în acest an de Uniunea Europeană este „Alege. Schimbă. Combină." şi că stă în puterea noastră să nu ne creăm dependinţe de mijloacele de transport care participă în mod dramatic şi irevocabil la instalarea efectului de seră.

Lasă un comentariu