Cum vom plăti contribuţiile conform noului Cod fiscal?

Distribuie pe:

În sfârşit s-a finalizat noul Cod fiscal. Pentru 2016, nu sunt prevăzute schimbări cu privire la plata contribuţiilor de asigurări de sănătate - CASS, pentru câştigurile din investiţii: dividende, dobânzi, titluri de valoare etc. Însă, rata efectivă de taxare va creşte din anul viitor, pentru activităţile independente la care contribuţia la pensie se va plăti obligatoriu. „Persoanele fizice autorizate (PFA) vor datora, din ianuarie 2016, şi contribuţii de asigurări sociale (CAS) de 10,5%, la venitul net efectiv realizat, plafonat la cinci salarii medii brute lunare, ori 12 luni. Prin urmare, PFA vor plăti, pe lângă impozitul de 16% şi CASS de 5,5% şi CAS de 10,5%, arată Eugen Ion, tax manager, Contexport. Doar din 2017, CASS se va plăti până la un plafon de cinci salarii medii brute lunare.

Astfel că: „Dividendele, dobânzile, câştigurile la bursă sau drepturile de autor vor fi scutite şi anul viitor de contribuţii de sănătate dacă existăşi alte surse, cum ar fi salariile. Atât contribuţiile de sănătate, cât şi cele de pensii vor deveni obligatorii pentru toate veniturile din 2017".

Dacă în prima variantă a Codului fiscal votat de parlament se prevedea reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, după rediscutare şi revotare în Parlament, această reducere se va aplica de la 1 ianuarie 2017.

Aşa cum am mai arătat, legislaţia în vigoare se păstreazăşi în privinţa CASS datorată pentru veniturile din dreptul de autor.

„În 2016, nu vor achita CASS cei care, în afara veniturilor din dreptul de autor, au venituri din salarii, pensii şamd.

Din 2017, plata „CASS, plafonat la cinci salarii medii brute lunare, va deveni obligatorie pentru toate veniturile, indiferent dacă există contracte de muncă. Tot la dreptul de autor, trebuie menţionat că va creşte, din 2016, cota forfetară de cheltuieli la 40% de la 20%", precizează Eugen Ion. O altă prevedere, stabilită în noul Cod fiscal, este că persoanele care nu au venituri şi care nu se încadrează la categoriile de persoane exceptate datorează, lunar, CASS. În prezent, legea prevede că obligaţia plăţii CASS este doar pentru a dobândi calitatea de asigurat. Din 2016, plata nu se va face doar dacă persoana vrea să devină asigurată, ci trebuie să se înregistreze fiscal în orice condiţii, iar baza de calcul va fi, ca şi acum, salariul minim pe economie.

Ca noutate la plata CAS, este că „Rata efectivă de taxare va creşte, însă, chiar din 2016, pentru activităţile independente. Persoanele fizice autorizate (PFA) vor datora, din ianuarie 2016, şi contribuţia de asigurări sociale (CAS) de 10,5% la venitul net efectiv realizat, plafonat la cinci salarii medii brute lunare. Prin urmare, PFA va plăti, pe lângă impozitul de 16% şi CASS de 5,5, şi CAS de 10,5%, explică Eugen Ion.

***

CASS este obligatorie, în 2016

Pentru cei care au venituri exclusiv din:

• Cedarea folosinţei bunurilor (chirii, arendă);

• Premii şi jocuri de noroc;

• Investiţii: Dividende, dobânzi, transferul titlurilor de valoare, altele decât titluri de participare la fondurile deschise de investiţii şi părţile sociale, titluri de participare la fondurile deschise, câştiguri din transferul drepturilor de proprietate a părţilor sociale, venituri din vânzare-cumpărare de valută la termen pe bază de contract, operaţiune de fiducie însemnând remuneraţia avocatului/ notarului pentru administrarea masei patrimoniale;

• Alte surse: Prime de asigurare suportate de persoana fizică independentă sau altă entitate fără relaţie generatoare de venituri, câştiguri de la societăţile de asigurare ca urmare a contractului de asigurare încheiat cu ocazia tragerilor de amotizare, diferenţa de preţ pentru bunuri, servicii, alte drepturi ale pensionarilor, foştilor salariaţi în baza contractelor de muncă sau a legilor speciale, onorarii din arbitraj comercial, vânzarea prin centrele de colectare a deşeurilor (metal, sticlă, hârtie) sau a bunurilor mobile dezmembrate în programe guvernamentale de tipul Rabla.

Pentru veniturile de mai sus nu se datorează CASS, dacă există şi venituri din:

• Salarii, venituri asimilate salariilor, pensii, indemnizaţii de şomaj;

• PFA cu statut să desfăşoare activitate economică;

• Întreprindere individuală;

• Profesii libere;

• Activităţi agricole;

• Contracte şi convenţii civile, contracte de agent;

• Activitate de expertiză contabilăşi tehnică, judiciarăşi extrajudiciară;

• Ajutor social, indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, indemnizaţie de creştere a copilului;

• Asocierea persoanelor fizice cu persoane juridice;

CASS nu este obligatorie pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală dacă există venituri din una (mai multe) dintre sursele de mai sus.

Pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor se datorează CASS, atât dacă există doar aceste venituri, cât şi dacă există venituri şi din alte surse (cum ar fi salarii, pensii etc.). Se datorează CASS dacă există doar aceste venituri sau aceste venituri şi drepturi de proprietate intelectuală.

(CASS este obligatorie, în 2016 - preluat din revista „Capital" din 14-20 septembrie)

 

Lasă un comentariu