Populaţiile de ton şi macrou s-au redus cu 74% în ultimii 40 de ani

Distribuie pe:

În fiecare zi, numeroase specii dispar sau intră pe lista celor ameninţate cu dispariţia, abia când aflăm veşti îngrijorătoare despre situaţia unor specii pe care le cunoaştem şi pe care le considerăm importante în alimentaţie, ne putem da seama de amploarea fenomenului. Un nou raport WWF, realizat împreună cu Zoological Society din Londra, arată că populaţiile de peşti oceanici au înregistrat un declin uriaş în ultimele patru decenii. Tonul şi macroul sunt printre cele mai afectate specii.

Între 1970 şi 2012, populaţiile de ton şi macrou au scăzut cu 74%, în vreme ce media scăderii altor 1.234 de specii oceanice a fost de 49%. Organizaţia de mediu avertizează că suntem în pragul pierderii unora dintre speciile vitale pentru siguranţa alimentarăşi că, în aceste condiţii, se impune luarea unor măsuri imediate..

Printre principalii factori care au dus la scăderea populaţiilor de peşti se numără, pescuitul excesiv, poluarea - cantităţile uriaşe de plastic ajunse în ocean şi intrate în sistemul digestiv al peştilor fiind o cauză majoră de îngrijorare -, pierderea habitatelor şi schimbările climatice.

În ceea ce priveşte pescuitul excesiv, această problemă a atins proporţii dramatice mai ales în

Pacific, dat fiind că Japonia, China şi Coreea se numără printre cei mai mari pescari ai lumii. Astfel, una dintre cele mai ameninţate populaţii o reprezintă rechinii, vânaţi adesea pentru aripioarele lor, în vreme ce corpurile le sunt aruncate înapoi în apă. Aripioarele de rechin se folosesc la prepararea unor supe tradiţionale în bucătăria asiatică, însă dacă situaţia actualăva rămâne constantă, în circa un deceniu, specialiştii spun că nu vor mai exista rechini.

 

Lasă un comentariu