Din codul manierelor elegante (33)

Distribuie pe:

Bufetul rece constituie o modalitate de a primi în mod elegant oaspeţii. Pentru un număr mare de invitaţi felurile de mâncare sunt puse pe masă, în jurul căreia nu se aşeză scaune, folosindu-se principiul autoservirii. Se poate servi în picioare sau aşezaţi pe fotolii sau scaune, la mese mai mici. Lângă platourile cu mâncare trebuie să se afle farfurii, tacâmuri, pahare, precum şi şerveţele. Se vor servi: gustări asortate (mici, fripturi, peşte), sosuri reci, salate, unt, pâine, băuturi alcoolice, apă minerală, pepsi, ţigări etc.

La desert putem servi tort sau îngheţată, cafea. Gazdele invită oaspeţii să se servească, eventual stăpânul casei toarnă băuturi în pahare, lăsându-se în rest o libertate deplină musafirilor.

Bufetul rece plus gustări calde. Situaţie similară cu cea enunţată mai sus, cu menţiunea că după o perioadă de timp se va servi un fel de mâncare caldă. Dacă se va organiza o petrecere în timpul nopţii, în jurul orei trei dimineaţa, se va servi, de asemenea, ceva cald.

Cocktail-ul reprezintă, de asemenea, o formă modernă de primire a oaspeţilor. Se vor prepara unul sau două cocktail-uri la care se vor mai servi prăjiturele sau biscuiţi săraţi, alune şi sandvişuri mici. Cocktail-ul poate fi organizat şi după-amiaza, în zilele lucrătoare. Musafirii vor fi invitaţi la o anumită oră. Dacă invităm mai multe persoane, nu este obligatoriu ca toate să se cunoască.

Lasă un comentariu