Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Noi lucrăm cu instrumentele pe care ni le-a lăsat Dumnezeu... nu este niciun motiv ca ştiinţa şi religia să fie antagonice. Amândouă provin din aceeaşi sursă, singura sursă adevărată - Dumnezeu, Creatorul ". (Interviu în National Catholic Register, dec. -1996)

Joseph Murray (1919-2012), laureat NOBEL în Medicină şi Fiziologie (co-fondatorul transplantologiei). Acesta cu echipa sa de medici au reuşit primul transplant al unui organ uman, în anul 1954, prelevând un rinichi de la un geamăn monozigot şi transplantându-l fratelui acestuia şi au deschis, astfel, un nou domeniu în medicină. Şi-a început cariera medicală după ce a terminat studiile la Harvard, şi după un stagiu în chirurgie cu militarii răniţi în cel de-Al Doilea Război Mondial. După prima operaţie reuşită, alţi 600.000 de pacienţi din lumea întreagă au beneficiat de transplantul de organe.

***

„Există o providenţă Divină deasupra tuturor evenimentelor materiale ale evoluţiei biologice". (În „Biologia modernă şi întoarcerea la credinţa în Dumnezeu").

***

„Ştiinţa nu poate explica existenţa fiecăruia dintre noi printr-un sine unic. Biblia poate - şi o face prin cuvintele celor care îl caută pe Dumnezeu".

Sir John Eccles (1903-1997), neurophisiologist şi filosof australian, laureal NOBEL în Medicină şi Fiziologie (studii în domeniul neurofiziologiei, creierului şi psihicului uman, fondatorul electrofiziologiei). A crezut întotdeauna într-o Providenţă Divină care operează în plus faţă de ce se întâmplă în evoluţia biologică a materiei. A fost numit Cavaler de Licenţă în 1958, ca recunoaştere a serviciilor în cercetarea fiziologică. A fost Membru de Onoare în Societatea Americană de filosofie şi a fost numit Companion al Ordinului Australiei.

Autor de citate.

„Ştiinţa este o acţiune de căutare a adevărului într-o lume naturală şi ne bucurăm, cu adevărat, de beneficiile fără număr pe care ştiinţa şi tehnologia le-au adus în vieţile noastre. Dar nu putem să mergem mai departe şi să afirmăm că ştiinţa este superioară lui Dumnezeu".

„Eu susţin că misterul omului este extrem de mult diminuat prin viziunea greşită a reducţionismului ştiinţific materialist şi prin pretenţia sa de a explica lumea spiritului în termeni de simplă activitate neuronală. O astfel de convingere nu poate fi considerată decât o superstiţie... Noi trebuie să realizăm pe deplin că suntem atât fiinţe spirituale, înzestrate cu un suflet care există în lumea spirituală, cât şi fiinţe materiale care au un trup şi un creier, ce există în lumea materială".

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu