Aminteşte-ţi de mine, în septembrie…

Distribuie pe:

Sub genericul „Aminteşte-ţi de mine", pe întreg parcursul lunii septembrie, în peste 70 de ţări din lume au loc manifestări publice destinate ridicării gradului de conştientizare şi informare privind „boala uitării", de care suferă tot mai mulţi locuitori ai planetei. Începând din 1994, la 21 septembrie, Federaţia Internaţională Alzheimer cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) marchează, anual, Ziua mondială pentru combaterea acestei maladii, prin conferinţe, seminarii, cursuri de informare, emisiuni de radio şi televiziune, menite a atrage atenţia asupra primelor semne ale bolii, dar şi a combate stigmatizarea persoanelor care suferă de această afecţiune.

Potrivit Raportului Mondial Alzheimer 2015, intitulat „Impactul global al demenţei: o analiză a prevalenţei, a incidenţei, a costurilor şi a tendinţelor", citat de Agerpres, se estimează că, în prezent, 46,8 milioane de oameni suferă de boala Alzheimer, număr ce se va dubla aproape la fiecare 20 de ani, ajungând la 74,7 milioane în 2030 şi la 131.000.000 în anul 2050. Un nou caz de demenţă la nivel mondial este înregistrat la fiecare patru secunde, avertizează autorii raportului, care atrag atenţia că boala Alzheimer şi alte forme de demenţă trebuie să devină priorităţi naţionale de sănătate publică şi se impune ca toate ţările să dezvolte sisteme adecvate de îngrijire pe termen lung, pentru a asigura celor bolnavi o bună calitate a vieţii.

Identificată pentru prima dată în 1906 de către medicul german Alois Alzheimer, această maladie neurovegetativă afectează celulele creierului şi ale coloanei vertebrale, cauzând deteriorarea progresivă a funcţiilor cognitive. Potrivit specialiştilor, o persoană afectată de această boală trăieşte în medie 8 - 10 ani de la apariţia primelor simptome, dacă nu intervin alte cauze ale decesului.

În ultimii ani, Ziua Alzheimer a fost marcată şi la Târgu-Mureş, graţie campaniilor de informare, prevenire şi depistare timpurie iniţiate şi promovate de Asociaţia „Marianum", condusă de prof. Eugenia Ciacoi, în colaborare cu Serviciul Public de Asistenţă Socială al Municipiului Târgu-Mureş (SPAS) şi Autoritatea de Sănătate Publică, manifestări derulate sub genericul „Să-i ajutăm pe cei ce uită", care s-au bucurat şi de sprijinul bisericilor din municipiu.

În evidenţele SPAS Târgu-Mureş, mai mult de jumătate din numărul vârstnicilor de peste 80 de ani încadraţi în grad de handicap sunt persoane care suferă de această boală. Potrivit reprezentanţilor conducerii SPAS, la căminele pentru vârstnici şi la centrele de îngrijire şi asistenţă socială de pe raza judeţului nostru, persoanele care suferă de boala Alzheimer se bucură de asistenţă medicală şi tratamente de specialitate.

Lasă un comentariu