Acţiunea „Români pentru Români" a fost în Inima Ţării, la Odorheiu Secuiesc

Distribuie pe:

Duminică dimineaţa, am sosit în judeţul Harghita, pentru a participa la Sfânta Liturghie de la Biserica Ortodoxă „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Odorhei. Părintele Pavel Puiu, vrednic slujbaş al Domnului de pe aceste meleaguri, ne-a adresat, după slujbă, un cuvânt de „bun venit" în mijlocul enoriaşilor săi, dăruindu-ne totodată o prescură învelită în Tricolorul românesc. Prezenţa „Junilor Covăsneni", coordonaţi de doamna profesoara Florentina Teacă, a fost ca un vânt de primăvară în biserică, atrăgând privirile pline de speranţă româneasca ale ortodocşilor adunaţi în sfântul lăcaş. Am pornit mai apoi spre Monumentul Eroilor Neamului, împreună cu părintele Puiu, şi cu cei care ne-au însoţit în Acţiune, distinsul profesor Ioan Lăcătuşu, seniorul luptei pentru drepturile românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, „Junii Covăsneni", reprezentanţii Frăţiei Ortodoxe din Ploieşti, precum şi doi români inimoşi din Bucureşti, domnul Puşca Lupişor Ion Gabriel şi doamna Adina Stoicescu. După un scurt istoric al Monumentului, expus de profesorul Florin Palas, şi o slujbă de pomenire, Acţiunea „Români pentru Români" şi „Junii Covăsneni" au depus coroane de flori lângă inimile eroilor care şi-au dat viaţa pentru ca acest pământ să rămână românesc.

În jurul amiezii, călăuziţi de un soare cald, am păşit pe poarta aşezământului pentru copii „Casa Sf. Iosif". Cu multă căldură am fost întâmpinaţi de Sora Emilia Trif şi de copiii dumneaei, deveniţi între timp şi ai noştri. Primii care ne-au ieşit în cale au fost mai vechile noastre cunoştinţe, „Principesa" Alexia şi Georgiana, zisă şi Dinţişor, care i-au sărit în braţe soţiei mele, Adriana, prietena lor de poveşti sau... de poveste. Am descărcat „desagii" plini de daruri, acestea urmând patru „trasee": către cămară, bibliotecă, sertarul cu bomboane care nu se termină niciodată, şi depozitul de detergenţi. Copilaşii ţopăiau de zor în jurul nostru, trăgând din când în când cu ochiul la câte un pachet ce li se părea lor mai atractiv.

Sala de sport, pregătită pentru spectacolul oferit de „Junii Covăsneni", s-a umplut rapid, sute de priviri fremătând de nerăbdare. Am adresat, din partea Acţiunii, mesajul nostru de solidaritate faţă de ei, copiii Aşezământului, subliniind faptul că darurile pe care le-au primit au fost oferite de românii din toate colţurile Ţării, şi din Diaspora, care s-au mobilizat exemplar pentru sprijinirea lor, a acestor pui de români ce dau viaţa singurului Liceu cu predare în limba română din zona Odorheiului Secuiesc. I-am felicitat pentru rezultatele bune la învăţătură, spunându-le că o ţară întreagă ştie că toţi elevii Orfelinatului iau Bac-ul şi că mulţi dintre ei reuşesc la facultate, devenind apoi profesionişti în diferite domenii. „Voi nu sunteţi singuri, dragi copii, alături de voi sunt români din toate provinciile istorice ale României, nu uitaţi acest lucru!", acesta a fost cuvântul de final al mesajului nostru. A vorbit mai apoi domnul profesor Ioan Lăcătuşu, care a evidenţiat rolul extrem de important al Liceului „Marin Preda" în păstrarea identităţii româneşti în zona Odorheiului, dăruindu-i totodată surorii Emilia Trif excepţionala carte „Repere Identitare Româneşti din judeţele Covasna şi Harghita". Doamna profesoară Florentină Teaca a evidenţiat sprijinul Asociaţiei „Justinian Teculescu", precum şi al altor români cu suflet din Covasna, pentru Orfelinat, dând mai apoi tonul spectacolului de joc şi cântec românesc susţinut de „Junii Covăsneni". Solistele Ana Săndulea şi Bârla Alexandra-Elena au ridicat efectiv sala în picioare, iar dansurile populare i-au încântat pe cei prezenţi. Inimile copiilor de la Orfelinat s-au prins într-o mare horă frăţească cu inimile românilor de peste Carpaţi. După aceste momente, Sora Emilia ne-a adresat tuturor un cuvânt de mulţumire, exprimându-şi recunoştinţa faţă de eforturile celor datorită cărora a fost posibilă această acţiune.

Înainte de plecare am fost invitaţi la o masă caldă, cu bucate gustoase, pregătite cu multă dragoste în bucătăria Casei.

Ne-am luat cu greu rămas bun de la copii, promiţându-le că-i vom revedea în scurt timp, mai ales că avem datoria să le înmânăm şi darurile trimise de cei care nu au ajuns în Braşov până vineri.

Vă mulţumim, dragi prieteni, pentru toate eforturile voastre, pentru solidaritatea şi dragostea pe care le-aţi dovedit! Demonstraţi că poporul român este viu şi că... lupta continuă!

 

Lasă un comentariu