Mariana Cristescu, „Gustul cenuşii"

Distribuie pe:

Mariana Cristescu are rara capacitate de a transforma efemerul unui articol de ziar cotidian (ştiu că-i pleonasm) în ceva mult mai consistent şi cu mult mai multă durată de viaţă. Paradoxal, timpul, care, de obicei, cântă prohodul cam tuturor articolelor, tributare ştirilor, chiar dacă sunt îmbrăcate în haină eseistică, ei nu-i corodează scrisul şi nu face ca el să moară odată cu trecerea lui în partea dezinteresului şi uitării! Cum reuşeşte? Simplu şi totodată atât de complicat! O face dând durabilitate informaţiei imediate, atât de perisabile, începând chiar „de a doua zi"! O face prin infuzie de date şi informaţii, unele chiar caleidoscopice, care ajută ca înţelesul acesteia să se facă într-un contex mai larg şi mai bine determinat. Cu alte cuvinte, pregăteşte calea înţelegerii, raportate la acţiuni, situaţii, la loc şi la timp. Aceasta implică o serioasă documentare, şi asta e în tandem cu solida sa cultură generală, dar şi cu intuiţia sa şi ştiinţa de a scrie, care, însumate, fac ca Mariana Cristescu să fie o ziaristă care ştie să acapareze cititorul şi să-i dea „hrană" informaţională, atât pentru minte, cât şi pentru suflet. Este, cu alte cuvinte, o ziaristă cu chemare şi har în această meserie. I-am spus-o personal şi o spun şi colectivităţii, cu acest prilej.

De cele mai multe ori, ea nu îşi premeditează subiectele articolelor, acestea coagulându-se în baza unei spuse, a unei idei sau a unei atitudini. Materialele sale respiră aerul prospeţimii şi interesului, nu numai informând, ci şi explicând informaţia.

Citesc cu deosebită plăcere articolele şi editorialele sale din „Cuvântul liber", aşa cum, acum,

le-am recitit a doua oară, adunate în paginile unei (noi) cărţi de publicistică, intitulată Gustul cenuşii, Ed. Vatra Veche, Tg.-Mureş, 2015. Sunt 25 de articole care se derulează pe parcursul a 200 de pagini şi, surpriză, un început de roman în uvertura cărţii, roman care îl introduce pe cititor, „ex abrupto", în maniera autoarei de a scrie astfel de gen literar. (Poate că acest „capăt de aţă" de roman este introdus în carte din dorinţa de a stârni interesul, pentru atunci când va fi publicat în întregime.

Şi de ce nu!).

În paginile cărţii Marianei Cristescu, se găsesc adevăruri deopotrivă cu supoziţii, întrebări deopotrivă cu răspunsuri şi nerăspunsuri, mirări şi semne de întrebare, dureri tacite deopotrivă cu mângâieri. Toate într-o „supă" de bun-gust, de educaţie şi de luat aminte. Tuşele sunt precise, chiar filigranate, plombate cu infuzii emoţionale şi păreri personale, care nu fac decât să sporească tenta personală a scrisului şi să-i dea autenticitate. Articolele în sine sunt tot atâtea mostre de presă scrisă de calitate şi tot atâtea amprente ale unui mod serios şi responsabil de a face gazetărie. Atunci când e cazul, poetul care este Mariana Cristescu, dublează publicistul şi scriitura devine mlădiată după „gâturi de lebădă". Şi aceasta, indifferent dacă Mariana Cristescu apără cu scrisul său: principii, atitudini, oameni, idei, sau scrie despre scriitori şi cărţile lor. De peste tot rezultă dragostea pentru oameni, pentru lucrurile de valoare, pentru valorile universale, pentru poporul român, pentru limba română şi România, pentru frumos, dreptate şi adevăr.

Nu mă voi apuca eu să vă povestesc fiecare articol, să extrag ideile principale şi să fac câte un rezumat. Nu se cade şi apoi aş lua din surpriza şi bucuria cititorului, la prima citire, dar şi la a doua, „de recitire" cum ar fi spus Nichita Stănescu. Mă voi rezuma la a enumera titlurile lor, fiecare titlu spunând în parte fie povestea „întregului", fie ideea ce rezidă din citirea acestuia. Scurt şi la obiect, aşa cum la obiect, cu putere de sintetizare a unei poveşti sau a unei idei, o face Mariana Cristescu. Aşadar: Abatorul de fluturi (File de roman); Editoriale 2015 - A înnebunit lupul? Care inimă? Cine nu ne mai ameninţă?; Nevoia de boieri; Cu ochii larg închişi, încă o ruşine naţională: Emanuil Gojdu a fost evacuat din central Oradiei!; Nevoia de… „Flăcări în tandem"; Cine uită nu merită!; „De-o fi una, de-o fi alta,/Ce e scris şi pentru noi…."; Tristeţi în ecourile sărbătorilor pascale….; „Uitaţi, dormiţi sub liliac"; Ai noştri... „ca brazii"!; „Capul plecat" ar trebui tăiat!; Războiul lumilor sau natură moartă cu maci şi trandafiri; Din haos, Doamne,-aţi apărut!

De v-aţi întoarce-n haos!; De dragoste… şi-atât; Marea lehamite; Ce religie va avea secolul XXI?; Albastrul din gorgane; Magia secundei; „Când armele vorbesc, muzele tac"…dar nu totdeauna! Cu Cicero, prin Mesopotamia şi Târgu-Mureş!; Din nou despre Afacerea cu aur a secolului!" Până când?; Un leu - glonţul, 600.000 de euro - generalul! Eu vreau să fiu mareşal. Cine dă mai mult?; Cine (mai) suntem???; O lume nebună, nebună, nebună…; Istoria se repetă sau… cât de mică-i lumea mare!?!; Jocuri periculoase!

Dacă se spune că imaginea face cât „o mie de cuvinte", mai trebuie remarcat faptul că unele articole au în plus câte „o mie de cuvinte" (uneori chiar mai multe), care fac ca ele să fie mai convingătoare, mai credibile, şi chiar mai mai lesne de înţeles. Aceste „o mie de cuvinte" sunt imagini cu monumente „interzise" sau nu, cu plăci comemorative, cu oameni - personalităţi sau nu, cu monumente din ţara noastră şi de peste mări şi ţări, cu fotografii vechi şi prezente, cu hărţi, artefacte, obiceiuri etc.

Autoarea refuză liniaritatea vieţii şi trăieşte, inclusiv prin scris, la amplitudinile firii şi poftelor sale. Cartea, în sine, este o nouă „piatră pentru templul... său", cum ar fi spus Lucian Blaga. Este o săgeată aruncată din arc, menită să indice locul unei noi provocări. Este buzduganul aruncat în poarta comodităţii şi a dezinteresului, a opacităţii şi lipsei de atitudine. Sarea şi piperul pus pentru înţelegerea gustului lumii contemporane.

„Gustul cenuşii" poate fi, totodată, un îndemn pentru toţi cei care au muşcat din ţărână, că există în tolbă şi bastonul de mareşal al păsării... Phoenix. Şi de ce n-ar fi? „Gustul cenuşii" poartă în fibra înţelesului ei amnarul ce poate reaprinde din nou focul speranţei!

 

Lasă un comentariu