Recuperatorilor de debite le este interzis să îi hărţuiască pe datornici!

Distribuie pe:

Asociaţia de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC) a elaborat un cod de conduită, care include reglementări clare referitoare la desfăşurarea activităţii de colectare de creanţe, membrii asociaţiei fiind obligaţi să îi trateze corect pe debitori.

Astfel, recuperatorii pot suna de doua ori pe săptămână, în zilele lucrătoare, doar între orele 8 şi 21, iar sâmbăta, între orele 9 - 14. „Convorbirile trebuie să se desfăşoare într-un mod politicos, care să asigure protejarea şi nedivulgarea către terţi a informaţiilor privind obligaţiile de plată ale debitorului şi datele personale ale acestuia. Atunci când începe o convorbire, agentul de colectare trebuie să se prezinte, să comunice numele companiei pe care o reprezintă, precum şi numele creditorului pentru care acţionează.

Agenţii de colectare pe teren îi pot vizita pe debitori la o ora potrivită, respectiv în zilele de lucru între orele 8 şi 21 şi sâmbătă între orele 9 şi 14, la adresa indicată, astfel încât să nu le provoace neplăceri acestora.

Scrisorile prin intermediul cărora debitorul este somat să îşi achite datoriile trebuie trimise la adresa de domiciliu, de reşedinţă sau de rezidenţă a acestuia, într-un plic sigilat, lipsit de însemnări sau semne care să indice că este vorba de debitul destinatarului", prevede codul de conduită al recuperatorilor.

În cazul în care debitorii (datornicii) consideră că recuperatorii au folosit forţa, ameninţările cu sancţiuni inexistente, un limbaj vulgar, un ton nepoliticos sau primesc bani fără să emită chitanţă, pot face reclamaţie către compania de recuperare.

„Dacă se consideră că acuzaţiile făcute de către debitor sunt reale şi bine întemeiate, abaterile sau neregulile trebuie rectificate, iar acolo unde este cazul, activităţile ulterioare de colectare trebuie să înceteze", se precizează în cod.

La cerere, debitorul poate primi un exemplar din codul de conduită, astfel încât să îşi cunoască drepturile.

 

Lasă un comentariu