Pr. Ioan Ghira, patru ani de când s-a mutat la ceruri

Distribuie pe:

Părintele Ioan Ghira s-a născut în data de 4 aprilie 1952, în localitatea Abuş, judeţul Mureş, din părinţii Octavian şi Maria, fiind al doilea dintre cei patru fraţi. Urmează şcoala primară în satul natal, iar cea gimnazială în comuna Găneşti.

După terminarea şcolii gimnaziale, în anul 1968, tânărul Ioan Ghira dă curs chemării divine şi se înscrie la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în anul 1973. În perioada de seminar a avut bucuria de a-l avea coleg pe ilustrul seminarist Ionel Pop, acum Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

În octombrie 1973 - iunie 1974 urmează stagiul militar. Tot în 1974 urmează cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, specializarea Teologie Pastorală.

Îşi întemeiază o familie în anul 1975, în data de 20 septembrie, alături de tânăra Sinica Şerban, căsnicia a fost binecuvântată cu trei copii: Maria-Alexandrina, Ioan şi Paul-Cristian.

Este chemat la sfânta şi preaînalta treaptă a preoţiei în anul 1975, de către Înalt Preasfinţitul Nicolae Mladin, Mitropolitul Ardealului, fiind hirotonit pe seama Parohiei Ortodoxe Şăuşa cu Filia Sânmărghita, pe care a păstorit-o cu drag timp de şase ani.

După acest timp, bucuria pastorală avea să-i fie umbrită de o gravă eroare medicală, care îl trimite în pensie de boală, între anii 1981-1983. Acesta avea să fie începutul urcuşului pe drumul ,,Golgotei personale". De aici înainte, urmează multe intervenţii chirurgicale şi internări.

Din luna noiembrie 1983 este reîncadrat pe funcţia de preot paroh la Parohia Ortodoxă Şeulia de Mureş, timp de douăzeci şi şase de ani şi patru luni, până în martie 2010 când se pensionează pentru a doua oară, pe caz de boală.

Pe toată perioada de suferinţă i-au fost alături maica preoteasă Sinica cu cei trei copii. Ei au fost prezenţi la fiecare suspin al părintelui Ioan, mângâindu-l, cum au ştiut ei mai bine, şi rugându-se neîncetat cu lacrimi pentru sănătatea părintelui.

În 19 septembrie 2011, părintele Ioan, cu vocea lui puternică, ca un megafon care a vibrat în atâtea suflete, este chemat la Domnul. Vestea trecerii părintelui la Domnul a ajuns ca un fulger la urechile multor colegi, printre care cel mai de seamă - Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Toţi au venit să se roage împreună pentru sufletul părintelui, să o mângâie pe maica preoteasă cu cei trei copii şi pe credincioşii pe care i-a păstorit.

Ne rugăm bunului Dumnezeu să-l odihnească pe părintele Ioan: ,, şi-i dă lui cununa dreptăţii Tale, parte cu cei mântuiţi, în mărirea aleşilor Tăi, ca să ia multă plată în locaşurile sfinţilor Tăi pentru ce s-a ostenit în lumea aceasta, pentru numele Tău".

Lasă un comentariu