Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, inclus în programul naţional de implanturi cohleare (contra surdităţii)!

Distribuie pe:

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) informează că numărul implanturilor cohleare decontate nu este limitat! „Implantul cohlear este decontat de casele de asigurări de sănătate, iar numărul lor pentru un asigurat nu este limitat. În cadrul programului naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile, nu există o prevedere care să limiteze numărul de implanturi cohleare care se pot deconta pentru un asigurat, de către casa de asigurări de sănătate! În cazul în care sunt necesare două implanturi cohleare, medicul specialist este cel care decide dacă se vor efectua simultan sau pe rând. Indiferent de decizie, costurile implanturilor cohleare vor fi suportate de către casa de asigurări. În situaţiile în care solicitările de implanturi cohleare depăşesc capacitatea de infrastructură şi resursă umană a medicilor specialişti de a efectua acest tip de intervenţie chirurgicală, aceştia vor decide lista de prioritizare a cazurilor.

În anul 2014, bugetul alocat acestui program, în valoare de 10,6 milioane lei, a permis realizarea a 93 de implanturi cohleare la nivel naţional. La finalul anului trecut, mai existau în stoc 3 proteze pentru implant cohlear. Creditele de angajament alocate în 2015 pentru implanturile cohleare sunt de 11,25 milioane de lei, contravaloarea a 110 implanturi cohleare. Costul mediu al unui implant cohlear este de 96.385 lei", se arată în comunicatul CNAS.

Printre cele şapte unităţi sanitare din ţară prin care se derulează acest program, se numără şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

CNAS a transmis o circulară caselor de asigurări judeţene, prin care le solicită informarea furnizorilor care derulează programul de tratament al surdităţii privind prevederile legislative conform cărora, în cadrul acestui program, pacientul poate beneficia doar de un implant cohlear sau de implant bilateral, după caz.

„Pentru a îndepărta orice neclarităţi sau confuzii, pentru aplicarea corectă a normelor şi a contractului-cadru, momentul alegerii implantului ţine doar de doctor, nu de casă. Medicii trebuie să ştie că pot să facă implant la ambele urechi odată, dacă permite starea pacientului. Medicul curant este cel care alege momentul implantului, că e unilateral sau bilateral, ţinând cont de starea pacientului. Important de reţinut este că noi, CNAS, decontăm un implant sau două la un copil, dar suveran în alegerea tipului de implant, a momentului şi a căii terapeutice este medicul curant. Atragem atenţia medicilor să nu mai poarte micuţii pacienţi pe drumuri", mai precizează CNAS.

Lasă un comentariu