„Un nou an şcolar, un nou început”

Distribuie pe:

A sosit toamna. Canicula verii rămâne în urmă, recapitulăm momentele frumoase ale vacanţei, le arhivăm în dosarul amintirilor şi ne pregătim cu mic cu mare de şcoală.

Şcoala începe şi pentru copiii care sunt pacienţi onco-hematologici. În evidenţa asociaţiei „Împreună pentru copiii cu cancer” avem 40 copii care frecventează şcoala. Unii sunt încă sub tratament la Clinica Pediatrie I de la SCJU Târgu-Mureş, ei vor fi nevoiţi să înveţe în spital, alţii au terminat tratamentul şi vin doar la controale medicale, ei vor merge din nou la şcoală.

Majoritatea familiilor cu copiii bolnavi fac eforturi financiare majore. Mamele acestor copii au fost nevoite să renunţe la locul de muncă pentru a fi alături de copiii lor în timpul tratamentului cât şi în perioada post-tratament, astfel venitul familiei s-a diminuat considerabil. Sunt mulţi pacienţi care provin din familii modeste, cu mai mulţi copii, cu o singură sursă de venit sau doar cu ajutor social.

Când începe şcoala, fiecare părinte trebuie să-I cumpere copilului cele necesare pentru noul an de învăţământ, ceea ce în multe cazuri este un efort mare sau chiar imposibil.

În anul şcolar 2014-2015, mulţi dintre aceşti copii au obţinut rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, iar promovabilitatea a fost de 97% la nivel naţional. Există totuşi şi cazuri în care copiii, sunt nevoiţi să întrerupă frecventarea cursurilor până la încheierea tratamentului, ceea ce duce la înregistrarea unui număr mare de absenţe şi amânarea anului şcolar, din motive de sănătate. După trecerea acestei perioade, când copii sunt apţi pentru reluarea/frecventarea cursurilor, se întâmplă să se ajungă la abandonul şcolar, unul din motive fiind cel financiar.

În acest an din bunăvoinţa Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), organizaţie la care asociaţia noastră a aderat în acest an, toţi cei 40 de copii şcolari din evidenţa noastră au primit ghiozdane şi rechizite. Astfel, cu ajutorul FABC am reuşit să sprijinim copiii pacienţi onco-hematologici şi familiile acestora în pregătirile pentru şcoală.

Mulţumim FABC pentru susţinere şi colaborare, mulţumim sponsorilor care au fost alături de noi şi le dorim copiilor multă sănătate şi un an şcolar plin de note mari! 

Lasă un comentariu