ZBORUL PĂSĂRII MĂIASTRE

Distribuie pe:

La data de 25 septembrie 1913, s-a născut Maria Tănase, cea care a fost supranumită de Nicolae Iorga „Pasărea măiastră" şi cunoscută drept „Regina cântecului românesc". Interpretă de muzică populară, uşoară, lăutărească sau de teatru de revistă, Maria Tănase, considerată un fenomen unic în lumea muzicală, a avut parte de o viaţă artistică plină de lumină, care i-a scos în cale personalităţi de seamă ale vieţii noastre culturale, cum au fost George Enescu şi Constatin Brâncuşi, a cărui iubită se spune că ar fi fost, dar şi plină de umbre, cele mai adânci fiind cele care au dus la dispariţia unei adevărate comori imprimate în discurile de patefon distruse de Garda de Fier în anul 1940 pe motivul că deformează folclorul autentic.

Repertoriul Mariei Tănase a cuprins peste 400 de melodii din toate zonele României şi din toate categoriile: doine, cântece de joc, cântece de petrecere, cântece de leagăn, cântece de dragoste, trecând cu o uşurinţă impresionantă de la bocet la oraţiile de nuntă sau la cântecele satirice. Cele mai reprezentative dintre cântecele Mariei Tănase au fost publicate în broşura „Cântecele mele", stând mărturie asupra bucuriei cu care s-a dedicat artista promovării folclorului românesc. Faptul că, la un moment dat, a fost agentă de legătură şi influenţă a Serviciului Special de Informaţii nu i-a adus beneficii artistice. Cu toate acestea, a primit o serie de distincţii, printre care „Premiul de stat" obţinut în anul 1955 şi titlul suprem de „Artist Emerit" obţinut în anul 1957.

După o viaţă trăită în spiritul şi interesul muzicii, Maria Tănase s-a înălţat la ceruri într-un zbor de pasăre măiastră, dorindu-şi ca visele culese şi croite de ea în întreaga activitate să fie împărţite oamenilor. Peste un milion de români au petrecut-o pe ultimul său drum, ziua în care a părăsit cele lumeşti fiind declarată zi de doliu naţional. La 25 septembrie 2013, Google a sărbătorit, alături de toţi internauţii săi, 100 de ani de la naşterea „Ciocârliei româneşti", confirmând că trilurile păsării noastre măiastre s-au auzit în toate colţurile lumii şi au bucurat oamenii de pretutindeni. Aceste rânduri se doresc un mic semn de omagiu pentru aportul adus folclorului românesc, dar şi pentru sumele pe care continuă să le aducă bugetului de stat chiar şi după trecerea în nefiinţă, prima divă adevărată a României, Maria Tănase.

Lasă un comentariu