Consumul de tutun va fi controlat!

Distribuie pe:

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, 23 septembrie 2015, înfiinţarea, în coordonarea Ministerului Sănătăţii, a unui comitetul interministerial care va coordona politicile şi acţiunile menite să contribuie la reducerea consumului de tutun.

Activitatea comitetului va fi în acord cu priorităţile Uniunii Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind consumul de tutun, corelată cu situaţia pe plan naţional.

Din Comitetul Director vor face parte reprezentanţi desemnaţi, la nivel de secretar de stat, ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finanţelor Publice, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Consiliului Concurenţei.

Înfiinţarea acestei structuri a fost cu atât mai necesară cu cât bolile cardiovasculare şi cancerul sunt principalele cauze de boală şi mortalitate în România, 8 din 10 decese fiind cauzate de aceste maladii. Fumatul este principalul factor de risc evitabil, cauzând 82% din decesele prin cancer de plămân, 55% din decesele cauzate de bolile respiratorii cronice şi 19% din decesele prin boli cardiovasculare.

Incidenţa fumatului în rândul populaţiei adulte din România este de 26,9%, conform datelor transmise de Guvern.

 

Lasă un comentariu