FIECARE OM ÎŞI ARE PROPRIUL „NOR MICROBIAN"

Distribuie pe:

Oamenii americani de ştiinţă de la Universitatea din Oregon, citaţi de descopera.ro, susţin că fiecare corp uman emite în aer o semnătură bacteriană, un fel de aură ce ne înconjoară, numită „nor microbian" care este unică pentru fiecare individ în parte, la fel ca amprentele digitale.

„În studiul nostru, am examinat specificul norilor microbieni în cazul a 11 voluntari. Fiecare dintre subiecţi a fost ţinut singur, într-o cameră de control, timp de patru ore, pentru ca microbii personali să se poată răspândi în voie în spaţiul respectiv. Apoi, am recoltat mostre din aerul din acea cameră şi de pe podea şi am analizat corpurile bacteriene pentru a vedea din ce specii fac parte. Concluziile au fost că, după doar patru ore petrecute într-o cameră, voluntarii au putut fi identificaţi după diversitatea şi concentraţia de bacterii pe care au lăsat-o în urmă.

Prin simplul act al expiraţiei, un om îşi contaminează vecinătatea cu aproximativ 1 milion de microbi şi bacterii pe oră.

Compoziţia unică a norului microbian al fiecărui individ variază în funcţie de igiena personală şi de mediul în care se află. Această descoperire promite să ofere noi instrumente de analiză criminaliştilor în lupta cu infractorii. În viitor, ar putea fi posibilă identificarea unui criminal după urmele de microbi pe care le-a lăsat la locul crimei. Dacă un infractor atent va purta mănuşi pentru a nu lăsa amprente, el nu poate face nimic pentru a nu contamina mediul în care se află cu bacteriile şi microbii proprii.

Totuşi, caracteristicile microbiomului individual nu vor putea fi probe la fel de concludente ca şi amprentele. O diferenţă importantă este dată de faptul că amprentele nu se schimbă de-a lungul timpului, în timp ce microbiomul se poate schimba în funcţie de dietă, activităţile zilnice şi mediu.

Pe de altă parte, nu are niciun rost să încercăm să ne izolăm şi nu trebuie să ne temem de bacteriile din aura celorlalte persoane cu care intrăm în contact zilnic, deoarece, încă de la apariţia primilor oameni, aceşti nori de bacterii şi microbi ce ne înconjoară sunt o parte naturală a fiinţei umane", ne sfătuiesc cercetătorii americani.

Lasă un comentariu