Comasări de şcoli, determinate de scăderea demografică

Distribuie pe:

La începutul lunii septembrie a fost luată decizia privind comasarea celor două licee tehnologice din municipiul Sighişoara: Liceul Tehnologic nr. 1 - fostul Grup Şcolar Agricol - AGRO - şi Liceul Tehnologic nr. 2 - fostul Grup de Industrie Uşoară (MIU). Decizia a fost luată de către Consiliul Local, cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi are drept cauză scăderea populaţiei şcolare, un fapt îngrijorător care va avea repercusiuni asupra întregului sistem de învăţământ local. În acest context am stat de vorbă cu dl Ovidiu Mălăncrăvean - directorul Liceului Tehnologic nr. 1 Sighişoara - cel care, în urma comasării, ocupă postul de director al noii structuri formate.

Domnul director a detailat motivele care au dus la această stare de fapt devenită operaţională din anul şcolar 2015 -2016: „Scăderea demografică în Sighişoara este dramatică, lucru pe care poate că-l scăpăm din vedere, dar de care ne vom lovi peste vreo câţiva ani foarte puternic. Liceul nostru a fost Centru de evaluare pentru testele naţionale, am corectat toate lucrările elevilor din zona Sighişoara, la matematică am avut peste 400 de lucrări, iar la limba română 430 de elevi care au susţinut testele naţionale, elevi provenind din şcolile gimnaziale ale municipiului şi şcolile din comunele limitrofe: Saschiz, Vânători, Albeşti, Daneş, Apold, Nadeş, astfel încât există în total 430 de elevi înscrişi în clasa a IX-a pentru anul şcolar în curs. Planul de şcolarizare întocmit de Inspectoratul Şcolar s-a bazat pe aceşti elevi. Ar fi însemnat, pentru fiecare liceu din cele patru din Sighişoara, câte 100 de elevi, ceea ce este foarte puţin raportat la configuraţia didactică a fiecărui liceu. Admiterea s-a realizat după opţiunea elevilor, noua structură fiind una tehnică, probabil mult mai puternică decât cele două foste licee luate separat. Aceasta cuprinde 840 de elevi repartizaţi atât în domeniile tehnologice cât şi în cele de servicii: contabilitate, lucrător hotelier, turism, confecţioner croitorie, ceramică, domenii în care în Sighişoara are cereri de personal calificat. Astfel, numai o singură fabrică de confecţii solicită ca forţă de muncă 150 de muncitori calificaţi în meseria de confecţioner, număr care nu se poate asigura din efectivul de absolvenţi ai acestui an". Pentru ca noua structură să funcţioneze în concordanţă cu cererea de forţă muncă de pe piaţă, opţiunile elevilor ar trebui să se îndrepte spre toată gama de servicii, ceea ce, din păcate, nu se întâmplă, din cauza unor mentalităţi create în timp şi foarte greu de schimbat, apreciază prof. Mălăncrăveanu.

Noua formulă aduce şi economii bugetare, aceasta fiind o altă raţiune pentru care s-a luat decizia de comasare, în urma căreia au fost reduse 35 posturi auxiliare şi didactice, iar din patru posturi de directori au rămas două. Dacă din punct de vedere financiar comasarea a fost de bun augur, din punct de vedere al resurselor umane a fost destul de greu de înfăptuit.

În prezent se caută soluţii pentru ca liceele să funcţioneze într-un singur imobil, care, cu siguranţă, va fi sediul Liceului Tehnologic nr. 2, pentru că aparţine Statului Român şi nu se plăteşte chirie, în timp ce pentru sediul Liceului Tehnologic nr. 1 (Agro) ce aparţine Bisericii Evanghelice se plăteşte lunar o chirie de peste 14.000 lei, plus câteva mii pentru utilităţi. Lucrul nu va fi uşor de realizat fiind în actuala structură şcolară 35 de clase, din care: o clasă postliceală în domeniul confecţiilor, trei clase de seral cu prezenţă redusă, restul sunt clase de liceu şi profesională. În curtea şcolii există un internat unde, cu mici retuşări şi investiţii mărunte, fără modificări la structura clădirii, se pot organiza 15 clase. „Nu ar trebui investit în mansarde şi alte modificări majore, pentru doi-trei ani şi pe urmă să ne trezim că iar nu mai avem elevi, scăderea demografică este oricum foarte accentuată şi atunci ar trebui să găsim o soluţie să

ne gospodărim în construcţia şi spaţiul pe care le avem" a precizat directorul Mălăncrăveanu.

Din păcate, populaţia Sighişoarei este îmbătrânită, o bună parte din tineret pleacă, se orientează spre oraşe mari; pe de altă parte, nu toţi absolvenţii se angajează în specialitatea în care sunt calificaţi, alegând să lucreze în alte domenii pe posturi mai bine remunerate.

De remarcat propunerea venită din partea directorului, în sensul că elevilor din localităţile apropiate, care chiulesc de la ore şi nu îşi văd de şcoală, să li se sisteze plata abonamentului şi chiar să le fie suspendate bursele şcolare. Nu este normal să li se suporte naveta şi ei să vină în oraş, dar să nu participe la cursuri, afirmă directorul.

Vestea bună este că, prin comasarea celor două licee, oraşul va economisi bani proveniţi din bugetul local pe seama chiriilor exorbitante plătite Bisericii Evanghelice pentru clădirea fostului Liceului Agricol. O altă veste este aceea că pentru o altă clădire din cele retrocedate - cu largheţe am zice - Bisericii Evanghelice - am aflat pe surse - se fac demersuri pentru a fi achiziţionată cu ajutorul celor de la UDMR, în dorinţa ca etnia maghiară să aibă, pe lângă şcoala în limba maternă, şi o clădire complet separată.

Lasă un comentariu