Doctorii prescriu medicamente, iar pacienţii n-au bani să le cumpere!

Distribuie pe:

„Pentru «doftoriile» prescrise, n-am bani, domnule doctor!" Cuvintele acestea sunt, din păcate, în ultima vreme, tot mai des auzite în cabinetele medicilor de familie (şi nu numai). Nu întâmplător, la sfârşitul anului trecut, consumul de medicamente înregistrat la nivel naţional a fost de 73 de euro pe cap de locuitor, potrivit datelor furnizate de firma de cercetare de piaţa Cegetim România. „Este un dezastru", spun specialiştii, deoarece România are cel mai redus consum de medicamente pe cap de locuitor din toată Comunitatea Europeană. Chiar mai mic decât cel din Bulgaria. Şi asta nu pentru că românii ar fi, de la natură, mai sănătoşi, dimpotrivă, în cazul unor afecţiuni, din motivele cunoscute (bani puţini, medicamente scumpe), ne aflăm în topul, nedorit, al unor boli.

Cum să ne comparăm cu alţii, când, de exemplu, în Franţa spun statisticile, consumul de medicamente este de 530 de euro pe cap de locuitor, în Marea Britanie de peste 400 de euro, în Ungaria, care se află în aceeaşi regiune cu noi, este un consum de circa 200 de euro, iar în Polonia, ţară care s-a confruntat cu destule dificultăţi în sistemul de sănătate, consumul de medicamente per capita este de peste 170 de euro?

La noi, în România, Sănătatea am tot „reformat-o" de vreo 25 de ani încoace, fondurile alocate au tot crescut „pe hârtie", iar acum, în anul de graţie 2015, s-a ajuns ca tot mai mulţi români să nu-şi permită să beneficieze măcar de acest drept elementar: cumpărarea medicamentelor dătătoare de viaţă. Este şi ruşinos, şi scandalos!

 

Lasă un comentariu