SMURD, LA UN SFERT DE VEAC DE EXISTENȚĂ

Distribuie pe:

Municipiul Târgu-Mureș a fost vineri, 25 septembrie 2015, gazda unui eveniment de adevărată înălțare sufletească și mândrie patriotică locală, mulți dintre locuitorii județului nostru simțind că, atunci când au donat cât au putut din puținul lor, au contribuit și ei la piatra de temelie a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), care, iată, a ajuns să sărbătorească un sfert de veac de dăruire în slujba salvării de vieți.

La sărbătoare, au ținut să fie prezente oficialități locale și oaspeți din țară și străinătate, în frunte cu Raed Arafat, artizanul fenomenului SMURD, în prezent, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Acesta a reamintit pașii realizați în sistemul medical de urgență din România, începuți cu prima misiune, în care a pornit cu o ambulanță primită donație, fiind numit de mulți sceptici „nebun". Cu toate împotrivirile, s-a zbătut și a mers mai departe, ajungând ca, în cei 25 de ani, să impună în întreaga țară un serviciu modern de intervenții medicale de urgență, în care a atras oameni dăruiți nobilei misiuni de salvare a vieților celor aflați în stare critică.

Prezent la aniversare, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că își amintește din fragedă tinerețe de ceea ce face doctorul Arafat la Târgu-Mureș și că este mândru de faptul că tatăl său a fost parte din proiectul de început al SMURD. „Doctorul Arafat a făcut un lucru extraordinar. Astăzi, SMURD înseamnă 1.100 de intervenții în 24 de ore, ceea ce este extraordinar, și preia foarte mult din cazurile care altfel s-ar duce la Ambulanță, unde ar fi supraaglomerat, deci, practic, împreună cu Ambulanța, SMURD este piatra de temelie a sistemului de urgență românesc. Îi urez să aibă alți 25 de ani cât mai fructuoși, cu dezvoltare, cu echipamente cât mai bune, să aibă mai multe elicoptere, mai mulți voluntari și cât mai mult personal".

Printre participanți, s-au aflat și mulți oaspeți din străinătate, grație cărora, în anumite momente, după cum a declarat Raed Arafat, serviciul de urgență a reușit să meargă mai departe.

„Pompierii din Scoția, care ne fac onoarea să defileze astăzi cu noi, au fost primii care ni s-au alăturat, împreună cu Spitalul Regal din Edinburgh, în 1993, cu prima echipă de descarcerare, prima cameră de resuscitare, apoi cursuri făcute cu colegii din Paris, primele centre de formare făcute cu sprijinul guvernului SUA, prin fonduri care au venit prin Agenția de Dezvoltare, care ne-au permis să deschidem primele cinci centre de formare, dintre care unul la Târgu-Mureș. Foarte important a fost sprijinul guvernamental elvețian, care a început în 1996 pentru serviciile de urgență, pentru serviciile de ambulanță, pentru SMURD, Dispeceratul integrat, în 2001, cu dotare cu tot, iar acum sunt proiecte continue pe care le sprijină guvernul elvețian, inclusiv cel de colaborare cu serviciul aerian din Elveția. Toate acestea și prezența colegilor din alte țări arată că este o recunoaștere, o mândrie că un proiect început în 1990, fără a fi planificat să ajungă unde este azi, a ajuns unde este de fapt. În 2012, ultimul județ în țară în care s-a înființat SMURD este Teleorman, iar în 2014, cu sprijinul Guvernului României și al Republicii Moldova, SMURD a trecut granița, cu același nume. De la 3 intervenții pe zi în 1990, cu o echipă care era în Târgu-Mureș, am ajuns la peste 1.100 de intervenții pe zi, cu echipaje terestre și aeriene".

În mesajul de felicitare, președintele României, Klaus Iohannis, arată: „Mesajul de astăzi este adresat în egală măsură inspectoratelor pentru situații de urgență, unităților de primiri urgențe și componentei aeriene a SMURD, structuri care, cu devotament și curaj, se află de un sfert de secol în slujba oamenilor. Vă urez mult succes și vă încurajez să continuați în această nobilă misiune. Vă rog să primiți toată considerația mea față de munca și efortul dumneavoastră. La Mulți Ani!".

Despre activitatea SMURD, despre începuturile acestuia la Târgu-Mureș, au vorbit cu mândrie și oficialitățile județului nostru: prefectul Lucian Goga, președintele Consiliului Județean, Ciprian Dobre, și dr. Dorin Florea, primarul municipiului, la manifestări fiind prezenți aproape toți primarii mureșeni.

Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Jean-Hubert Lebet, al Marii Britanii, Paul Brummell, și al Germaniei, Werner Hans Lauk, au primit diploma și placheta de onoare a SMURD, pentru contribuția adusă de statele lor la dezvoltarea acestui serviciu în România.

Aceeași distincție le-a mai fost acordată președintelui României, Klaus Iohannis, Ambasadei Franței la București, ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și altor foști miniștri ai sănătății și secretari de stat.

Înmânarea plachetelor și a diplomelor de onoare a avut loc în cadrul unei ceremonii impresionante, organizată în centrul orașului, la care au luat parte echipaje SMURD din toate județele țării, pompieri, jandarmi, militari ai Ministerului Apărării Naționale, Garda de Onoare, precum și pompieri scoțieni, care și-au făcut intrarea cântând la cimpoaie, pompieri din Franța și din Republica Moldova.

Prin decret prezidențial, în timpul ceremoniilor militare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea" al județului Mureș a primit drapelul de luptă, iar în premieră, Corul Armatei a interpretat Imnul SMURD, compus în urma unui concurs public.

Manifestările dedicate aniversării a 25 de ani de la înființarea SMURD au mai cuprins o prezentare a tehnicii din dotarea ISU-SMURD, o demonstrație a Gărzii de Onoare, o defilare a detașamentelor ISU din fiecare județ al țării, a jandarmilor, precum și a militarilor și a pompierilor din Scoția, Franța și Republica Moldova.

În final, la Palatul Culturii din Târgu-Mureș, s-a desfășurat Gala „SMURD 25 de ani", în cadrul căreia au fost premiați toți cei care, de-a lungul anilor, au contribuit la dezvoltarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare.

De la premiere, nu au fost uitați nici cei care au plătit cu viața pentru salvarea semenilor. Astfel, au primit distincții „In memoriam" familiile specialiștilor în situații de urgență Marina Marian, Ana Cardoș, Mihai Grosu, Gabriela Stănescu, Roxana Maria Toma, Marian Hauta, George Vizireanu și Britt Sandven.

 

Lasă un comentariu