Colocviile de la Nicula - sărbătoare a culturii și spiritualității românești

Distribuie pe:

Mănăstirea Nicula este unul dintre cele mai vechi așezăminte mănăstirești din România, fiind datată înainte de 1552. În 1659, mănăstirea era numită „școală pentru grija sufletelor și educația pruncilor". Mănăstirea Nicula este o vatră a spiritualității ortodoxe românești, care adună mulțime mare de pelerini permanent. Cu ocazia hramului mănăstirii, pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la mănăstire vine mulțime mare de popor credincios, în fiecare an, cu acest prilej, se adună la mănăstire zeci de mii de credincioși.

Mănăstirea Nicula a găzduit, în ziua de sâmbătă, 26 septembrie 2015, evenimentul cultural-spiritual intitulat Colocviile de la Nicula, ediția a VI-a, ce a avut menirea de a comemora o serie de mari personalități ale culturii și spiritualității românești, care își dorm somnul de veci, în cimitirul acestei sfinte mănăstiri. Întreaga manifestare culturală a fost organizată de Astra Despărțământul „Ioan Alexandru" Gherla și Sfânta Mănăstire „Adormirea Maicii Domnului" Nicula. Evenimentul a debutat în dimineața zilei de 26 septembrie 2015, prin săvârșirea slujbei parastasului de către Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba parastasului a fost oficiată în mod deosebit pentru Ioan Alexandru, de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit 15 ani, pentru profesorul Vasile Avram, precum și pentru toți cei care își dorm somnul de veci în cimitirul mănăstirii.

Cuvântul de deschidere al Colocviilor i-a aparținut Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care s-a referit la cei comemorați, la Ioan Alexandru, din poezia căruia a recitat. În continuare, Preotul Ioan Pintea prezintă cartea reeditată a lui Ioan Alexandru, intitulată Imnele Transilvaniei, despre care spunea că e o carte foarte importantă pentru cultura română, spunând totodată că Ioan Alexandru e receptat de lume, de credincioși, el ardea pentru credința creștină, era o voce profetică, mărturisitoare. Cartea aceasta beneficiază de un Cuvânt înainte al Mitropolitului Andrei. Tot despre această carte au mai vorbit prof. Alexandru Ruja și prof. Ioan Buzași.

Părintele Ioan Morar, președintele Astrei de la Gherla, inițiatorul și coordonatorul Colocviilor de la Nicula, a fost și de data aceasta amfitrionul și sufletul acestei manifestări, sfinția sa s-a referit la cei omagiați și comemorați, și a susținut comunicarea intitulată O nouă personalitate evocată, Părintele Vasile Vasilachi. În continuare au susținut comunicări prof.univ.dr. Virgil Nistru Țigănuș: Taina purtării Sfintei Cruci în creația poeților liturgi români; prof.dr. Valentin Marica: Ioan Alexandru, strigarea numelor; prof. Nicolae Băciuț: Întoarcerea lui Ioan Alexandru, a prezentat și recitalul poetic: Iisus în celulă și de asemenea, a prezentat volumul Întoarcerea lui Ioan Alexandru, o antologie întocmită de domnia sa; prof. Dorina Tuduță, prezintă un text al lui Vasile Avram; actorul Paul Antoniu a prezentat un moment interesant; foști și actuali elevi de la Colegiul Național „Silvania" Zalău, coordonați de prof. Ioana Tuduce, au prezentat un moment despre opera lui Vasile Avram și un moment despre eroul național Avram Iancu; Felicia Avram își exprimă mulțumirea și bucuria pentru preocuparea operei lui Vasile Avram; prof. Ilie Șandru: Vasile Avram la „Informația Harghitei"(1968-1976); Pamfil Bilțiu, Personalitatea lui Ion Apostol Popescu.

Extrem de interesantă a fost expunerea cărturarului Lazăr Lădariu, intitulată: Ioan Alexandru, așa cum l-am cunoscut. Pătruns de focul sacru al limbii și al iubirii de neam. Lazăr Lădariu s-a referit pe larg la personalitatea lui Ioan Alexandru, pe care l-a cunoscut în mai multe ipostaze, în primul rând ca student, postură în care s-au respectat enorm reciproc, și mai ales prin faptul că au fost colegi în Parlamentul României. Merită aici menționat faptul, că a doua zi după trecerea în eternitate a lui Ioan Alexandru, a avut loc la Parlamentul României, ședința reunită a Senatului și a Camerei Deputaților, în cadrul căreia, domnul Lazăr Lădariu, după multe solicitări la președintele de ședință, Petre Roman, a reușit să țină un discurs despre Ioan Alexandru. Doar atât, un deputat PUNR de Mureș a vorbit de un senator PNȚCD, trecut în eternitate. Alții nu s-au sinchisit!

În continuarea comunicărilor, au urmat dr. Florin Bengean, Alba Iulia, cetatea suferinței și a bucuriei, în viziunea lui Ioan Alexandru; tot Florin

Bengean a prezentat și comunicarea dr. Ioan Lăcătușu: Ierarhi, monahi și teologi ortodocși din Eparhia Covasnei și Harghitei; prof. Luminița Cornea: Zorii creștinismului în poezia lui Ioan Alexandru; Zenovia Zamfir: Misiunea cultural-socială a Bisericii în vremea Patriarhului Justinian Marina și a Mitropolitului Bartolomeu, prezentând și un filmuleț cu aceste înalte fețe bisericești; lect.univ.dr. Jan Nicolae: Omagiu Transilvaniei euharistice. Pelicanul mistic în poezia euharistică a poetului Ioan Alexandru; Gabriel Hasmațuchi, Pr. Ioan Berbecar. Cu acest prilej s-a lansat și revista Colocviile de la Nicula, nr. 2 (edițiile 2013, 2014, 2015).

Se cuvine să menționăm aici participarea și aportul extrem de consistent adus de o serie de intelectuali mureșeni la acest eveniment: Lazăr Lădariu, președintele Despărțământului Central Județean Mureș al Astrei, personalitate reprezentativă a culturii române; Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură Mureș; Valentin Marica, vocea de aur a radioului românesc; Florin Bengean, teolog și istoric.

În încheiere, Părintele Ioan Morar, cel care a trudit cel mai mult la reușita acestui eveniment, a mulțumit tuturor pentru participare, pentru interesantele comunicări susținute și a adresat invitația pentru manifestarea de anul viitor. În concluzie, putem spune, că a avut loc la Mănăstirea Nicula, o manifestare culturală, omagială, comemorativă, de înaltă ținută, desfășurată sub spectrul emoției sufletești și a unei intense și vibrante trăiri românești.

Lasă un comentariu