MISTERUL PLĂMÂNILOR SĂNĂTOȘI LA UNII FUMĂTORI

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Medical Research Council, citați de descopera.ro, susțin că au descifrat misterul din spatele faptului că anumite persoane au plămânii sănătoși la bătrânețe, în ciuda faptului că au fumat aproape întreaga lor viață de adulți.

„Studiul nostru, realizat pe un eșantion de peste 50.000 de persoane, a arătat faptul că, la nivelul ADN-ului unora dintre fumători, se produc anumite mutații favorabile care stimulează funcționarea plămânilor, mascând astfel impactul negativ al fumatului.

Din practica medicală, se știe că mulți dintre fumători (însă nu toți!) dezvoltă boli pulmonare. Pe de altă parte, aceleași boli sunt dezvoltate și de unele persoane care nu au fumat niciodată.

În cercetarea noastră, am analizat o cantitate uriașă de date genetice de la voluntarii care au participat la acest proiect științific, în care am analizat, în mod special, cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică (COPD), o afecțiune care duce la tulburări respiratorii, tuse și infecții pulmonare repetate. Boala afectează, numai în Marea Britanie, peste trei milioane de persoane și include afecțiuni precum bronșita și emfizemul pulmonar.

Comparând datele medicale ale fumătorilor, ale nefumătorilor, ale bolnavilor cu COPD și ale voluntarilor sănătoși, am descoperit că anumite fragmente din ADN-ul uman reduc riscul de COPD. Așadar, fumătorii cu gene bune au un risc mai mic de COPD decât aceia cu gene proaste. Genele influențează felul în care plămânii cresc și felul în care aceste organe răspund în cazul unor vătămări.

În cadrul studiului, am descoperit și fragmente ale codului genetic care sunt mai des întâlnite la fumători decât la nefumători. Acele fragmente de ADN par să altereze funcționarea creierului și rapiditatea cu care o persoană devine dependentă de nicotină, însă rezultatele trebuie să fie confirmate de studii viitoare.

Oricum, această descoperire va duce la dezvoltarea unor noi medicamente care să amelioreze funcționarea plămânilor. Însă, refuzul de a fuma reprezintă, întotdeauna, cea mai bună opțiune", ne sfătuiesc savanții britanici.

Lasă un comentariu