Unde sunt şomerii?!

Distribuie pe:

De două ori pe an, primăvara şi toamna, punctul de lucru al AJOFM (Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă - Mureş) Sighişoara organizează Bursa Locurilor de muncă. În ziua anunţată acestei acţiuni, în faţa celor 14 angajatori ai diferitelor întreprinderi locale, pentru cele 130 de locuri de muncă puse la bătaie, nu era mai nimeni în aşteptare de repartiţie, deşi la Agenţie sunt în evidenţă 250 de oameni în şomaj.

Potrivit doamnei Margareta Haciu - şef serviciu agenţie locală, paleta largă a ofertelor unui loc de muncă porneşte de la muncitori necalificaţi, confecţioneri, sudori, strungari, lăcătuşi, ba chiar un inginer producţie, inginer proiectant, toate în domeniul mecanic, precum şi un post de inginer textilist. Este nevoie de ţesători şi finisori pentru noua secţie de ţesătorie care produce material necesar întreprinderii confecţionării de aerberg-uri, unde până recent au fost angajate 300 de persoane, cu posibilitate de angajare pentru încă 400. Este nevoie de vânzători pentru supermarketurile din oraş, casieri şi doi factori poştali.

Angajatorii au ajuns, pur şi simplu, să culeagă oameni de pe drum, angajându-i şi pregătindu-i ulterior la locul de muncă. Sunt autobuze puse la dispoziţie (transport gratuit), plus bonuri, iar încadrarea salarială, destul de ridicată. Se aduc oameni la lucru din localităţile judeţelor limitrofe Harghita şi Sibiu. Noi capacităţi de producţie au nevoie de forţă de muncă de ordinul miilor de angajaţi, ajungându-se până acolo încât se propune unor şcoli din Sighişoara reluarea învăţământului de scurtă durată pentru tinerii care, din diferite motive, nu şi-au continuat şcoala elementară, rămânând în stadiu de analfabeţi.

Prin Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, se iniţiază cursuri de calificare în diferite meserii, în curând începând cursuri de manichiură, pedichiură, cosmetică, lucrător în comerţ, ospătari şi bucătari pentru sistemul hotelier - restaurante, la care, în general, se înscriu tineri şi tinere absolvenţi a zece clase sau de liceu.

La întrebarea cum îşi explică penuria mare a forţei de muncă din zona Sighişoara, doamna Margareta Haciu ne-a răspuns: „70%, nu numai din rândul tinerilor, dar şi al celor trecuţi bine de 45 - 50 de ani, pleacă la lucru în străinătate, mai mult în agricultură, la cules de legume, fructe, de struguri, luând drumul Germaniei sau Austriei, motivându-şi plecarea pe seama câştigului. Unii susţin că acolo condiţiile de lucru sunt mai uşoare decât acasă, întrucât seara, acasă, trebuie să te ocupi şi de gospodăria proprie, pe când acolo, pe lângă locul de muncă, ţi se asigură masa şi dormitul. Până în decada a doua a lunii octombrie anul curent, angajările sunt numai sporadice".

Pentru ajutorul social sunt înscrise peste 1.100 de persoane, ponderea mare deţinând-o romii, iar un handicap greu de surmontat este lipsa de şcoală, majoritatea având până la clasa a III-a sau a IV-a. Nu ştiu să scrie, să citească şi nu pot fi angajaţi, pentru că nu ai cum să-i instruieşti.

Prin introducerea proiectului „A doua şansă", AJOFM Sighişoara a luat legătura cu două şcoli din oraş pentru a-i şcolariza. Există liste cu persoanele care doresc să urmeze aceste cursuri de alfabetizare nominalizate pe localităţi, ştiindu-se că fără minimum opt clase nu te angajează nimeni. O parte din cursurile de calificare acreditate de Ministerul Învăţământului este recunoscută şi în afara ţării, întrucât este susţinută cu fonduri europene. „Chiar şi cei pensionaţi la limită de vârstă, dacă sunt sănătoşi şi apţi de muncă, pot primi repartiţii pe domeniul pregătirii lor, în vederea angajării la diferite întreprinderi, fără a le fi afectată pensia", ne-a mai declarat doamna Margareta Haciu.

 

Lasă un comentariu