Înaltpreasfinţitul Irineu al Alba Iuliei a resfinţit biserica din parohia Şoimuş, judeţul Mureş

Distribuie pe:

Duminică, 27 septembrie a.c., Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat din nou în mijlocul credincioşilor mureşeni, de această dată în parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" de la Şoimuş, protopopiatul Sighişoara. Aici, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba de sfinţire mică (resfinţire) a bisericii parohiale, după care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat.

Numele localităţii Şoimuş apare pentru prima dată menţionat în „Dicţionarul istoric al localităţilor din Transilvania", opera reputatului profesor şi istoric Coriolan Suciu. Trecutul istoric al parohiei Şoimus este vechi, deşi documente scrise nu mai există, acestea fiind arse în urma unui incendiu din anul 1848. Biserica este construită în formă de navă, cu o turlă la apus, cu rol de clopotniţă. A fost pictată în anul 1958, după care, în 1993, a fost refăcută pictura în tehnica tempera, iar între anii 2012-2013 a fost repictată în tehnica fresco, înfrumuseţată şi pregătită pentru slujba de resfinţire.

Pentru vrednicia lui, Părintele paroh Aurel Oltean a fost hirotesit sachelar, iar credincioşii parohieni au primit Diplome de aleasă cinstire din partea Întâistătătorului Eparhiei Alba Iuliei.

Lasă un comentariu