Să învăţăm din ce au păţit grecii!

Distribuie pe:

Un dicton latin sună cam aşa: „Timeo danaos et dona ferentes". (Mă tem de greci şi când aduc daruri - s.n.).

Numai că, acum, în secolul XXI-lea, ar trebui să ne temem şi de ce anume au păţit grecii, ca membri ai UE.

„E bine - spunea la un post de televiziune, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR - ca noi să ne uităm, să vedem ce putem învăţa din ceea ce a păţit Grecia". Dar ce a păţit? Ca ţară membră a UE a furnizat, la un moment dat, date false privind deficitul bugetar în perioada 1997-2003. Drept care, oficialii de la Bruxelles au decis că Atena trebuie să răspundă în faţa Curţii de Justiţie Europene. Urmarea: peste un număr de ani în ţara lui Ulise legile economiei s-au răzbunat pe greşelile strict statistice, Grecia nemaiîndeplinind criteriile cerute de apartenenţa la zona euro.

Prin comparaţie, analiştii economici spun că şi România se va găsi în aceeaşi situaţie. Mai mult. Dacă lângă deficitul nostru fiscal se adaugă datoriile neplătite la buget, realitatea este chiar mai grosolan falsificată decât la greci. Şi la noi, ca şi la greci, clasa politică a continuat (după aderarea la UE) să dea satisfacţie grupurilor de interese, ridicând concurenţa neloială la rangul de politică de stat. Salariile la negru, subvenţiile mascate, în general, capitalizarea cu ajutor de stat a companiilor au constituit tentative de e recupera decalajele tehnologice, fără să se renunţe la obiceiul pământului balcanic. Norocul este că Guvernul Ponta a adus, în ultimii ani, unele „corecţii" acestor neajunsuri.

Ceea ce este sigur e faptul că inflaţia, dobânzile, deficitul bugetar n-au fost inventate pentru ca Grecia şi România, deopotrivă, să le arate raportorilor cum se pot măslui. Or, asta am făcut, o vreme, şi noi, deşi aceştia sunt indicatori de performanţă. Ne-am furat, deci, singuri căciula.

Un analist politic de marcă observa că economia este dirijată politic la Bucureşti, ca şi la Atena, că, abia când partidele se vor separa de afaceri (boală veche - n.n.), ca la Dublin, ne va folosi şi nouă la ceva mult-aşteptata integrare. Căci, până acum, noi, românii, am aderat la UE, dar nu ne-am integrat. „Nu faptul că grecii au apelat la Goldman Sachs este problema - remarca profesorul Daniel Dăianu -, ci că au ascuns UE situaţia dificilă în care s-au aflat. Dacă anunţau Comisia era OK. Dar nu au făcut-o? Aşa cum, în anumite perioade, n-am făcut nici noi! Ne-am minţit pe noi înşine! Păcat!

Lasă un comentariu