Viermele care se hrănește cu plasticul din gunoaie

Distribuie pe:

Plasticul este una dintre cele mai mari probleme când vorbim despre deșeuri poluante. Cifrele arată că 88% din suprafața oceanelor e acoperită de plastic. De altfel, acest material omniprezent în viața de zi cu zi a dat naștere unei noi formațiuni geologice: „roca de plastic." În acest context, descoperirea recentă a unor cercetători americani și chinezi e o veste foarte bună pentru managementul deșeurilor de plastic, despre care se credea până de curând că nu sunt biodegradabile.

Este pentru prima oară când oamenii de știință găsesc dovezi palpabile că plasticul poate fi supus biodegradării, cu ajutorul unei bacterii din intestinele unui vierme. Acest vierme, larvă a unei specii de gândaci închiși la culoare din familia Tenebrionidae, poate consuma în siguranță diverse tipuri de plastic, acestea fiind descompuse pe timpul digestiei. Astfel, s-ar putea reduce impactul deșeurilor de plastic asupra mediului.

„Descoperirile noastre au deschis o nouă poartă spre rezolvarea problemei globale a poluării prin plastic," arată Wei-Min Wu, unul dintre autorii cercetării realizate de Universitatea Stanford și Universitatea chineză Beihang.

Pe durata experimentului, 100 de astfel de viermi au consumat zilnic între 34 și 39 miligrame de plastic: jumătate din cantitate a fost convertită în dioxid de carbon, iar cealaltă jumătate a fost eliminată sub forma unor excremente biodegradabile. Viermii au fost perfect sănătoși în urma acestei diete, iar resturile produse s-au dovedit utile pentru fertilizarea solului.

Chiar dacă acești noi „reciclatori" consumă cantități infime de plastic, cercetătorii spun că ar putea crea enzime foarte puternice care să degradeze tipuri de plastic extrem de rezistente, cum ar fi polipropilena, microparticulele de plastic și bioplasticul. De asemenea, cercetătorii se află în căutarea unui organism marin care să poată consuma plastic în siguranță, încercând să găsească astfel o soluție la problema uriașă a deșeurilor de plastic din oceane.

Lasă un comentariu