FESTIVALUL MUZICAL INTERNAŢIONAL „ÎN MEMORIAM CONSTANTIN SILVESTRI"

Distribuie pe:

- Ediţia a XXV-a, jubiliară-

Interlocutor, Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş

Ca la fiecare început de lună octombrie, Filarmonica de Stat din Târgu-Mureş prezintă publicului meloman o ediţie dedicată muzicianului Constantin Silvestri. Despre acest eveniment din viaţa culturală a municipiului nostru, am purtat un dialog cu cel care conduce instituţia muzicală, Vasile Cazan.

- Într-adevăr, luna octombrie a debutat cu un concert special intitulat „Ziua Internaţională a Muzicii". După acest concert dirijat de Robert Houlihan (Irlanda) cu muzică de A.J. Potter, A. Dvorad, G. Enescu şi F. Liszt, în perioada 8-29 octombrie 2015, are loc Festivalul Muzical Internaţional „În memoriam Constantin Silvestri", este o lună de muzică, cu programe diferite, interesante şi cu dirijori invitaţi din ţarăşi din şapte ţări de pe mapamond.

- În ce constă noutatea?

- În primul rând, este o ediţie specială, aniversară, 25 de ani de când această manifestare continuă. În deschidere, cu maestrul Ilarion Ionescu - Galaţi am convenit să aducem culoare, să aducem un invitat mai deosebit pe scena Filarmonicii, nu un pianist, nu un cântăreţ, ci un actor, marele nostru actor Florin Piersic. Cei doi, aproape octogenari, au făcut cinste artei noastre româneşti. Este ceva inedit, iar concertul merită să fie vizionat. Ne-am gândit ca toate concertele mari să aibă protagonişti pe măsură, adică dirijori şi solişti de mare calibru. Aşadar, al doilea concert din acest festival este un concert simfonic extraordinar şi va fi dirijat, chiar dacă a mai fost pe aici, de Fahradin Kerimov (Azerbaidjan) şi soţia lui, care este marea pianistă Julia Kerimov, formată la exigenta şcoală a pianisticii ruse, care vor interpreta lucrări de J. S. Bach, M. Ravel, Cl. Debussy, F. Kreisler, G. Faure, A. Skriabin şi P.I. Ceaikovski.

Ultimul concert vocal-simfonic din festival este dirijat de Alexandre Myrat (Franţa), cu un program la fel de interesant, cu muzică din F. Liszt şi Haydn, la care îşi va aduce contribuţia şi Corul Mixt alături de Orchestra Simfonică. Acestea au fost doar concertele mari.

- Ce evenimente muzicale se vor mai desfăşura de-a lungul festivalului?

- Sunt intercalate şi câteva evenimente pentru că, bunăoară, pe 11 octombrie 2015, vor avea loc reprezentaţiile lui Teleki Miklos (Ungaria) la orgă, apoi se vor sărbători 70 de ani de la moartea compozitorului Bartok Bela, fiind invitat Qvartetul de coarde din Israel, care va interpreta lucrări de B. Bartok, J. S. Bach, lucrări contemporane.Va fi un concert cameral cu Valeri Sokolov (Ucraina), la vioară, şi Mihail Sporov (Rusia), la pian, doi mari muzicieni şi va fi o seară de excepţie. Avem bucuria să-i revedem pe scena festivalului pe cei doi mari pianişti - familia Manuela şi Dragoş Mihăilescu. Ei au făcut cinste în urmă cu 7-8 ani unei ediţii de festival şi acum, spre bucuria noastră, revin pe scena noastră de concert, mai ales că ei vor interpreta „Jocuri populare din Transilvania", de Constantin Silvestri, pe lângă alte lucrări de mari compozitori.

- În final, vă rugăm, domnule director, un îndemn publicului mureşean iubitor de muzică.

- În primul rând, vreau să mulţumesc publicului Filarmonicii pentru că este ataşat de valorile pe care le promovăm. Le mulţumesc că sunt alături de noi, pentru că noi existăm pentru public. De asemenea, mulţumiri celor din spatele scenei pentru că un astfel de festival este greu de realizat. Publicul târgumureşean merită să asculte concertele de mare ţinută, iar Constantin Silvestri a fost o mare personalitate, a fost elevul Conservatorului târgumureşean, o personalitate cu care ne mândrim.

Publicul este doritor să asculte şi lucrări noi şi să se bucure de ceea ce înseamnă acest festival la Târgu-Mureş.

- Vă mulţumim şi dorim succes acestui festival.

Lasă un comentariu