Deparazitarea porcilor

Distribuie pe:

În curând vine anotimpul sacrificării porcilor în gospodăriile populaţiei. Având în vedere pericolul pe care îl reprezintă paraziţii întâlniţi la porc pentru sănătatea oamenilor, ne-am documentat pentru cititorii noştri în literatura de specialitate, despre importanţa deparazitării porcilor crescuţi în gospodăriile populaţiei. Printre cele mai periculoase parazitoze cu risc pentru sănătatea omului este TRICHINELOZA, produsă de viermişori invizibili cu ochiul liber (Trichinela spiralis) care îşi desfăşoară ciclul de viaţă în om sau animal, localizându-se ca adult în intestin şi ca larvă în musculatura striată. Infestează omul, diferite animale domestice: porcul, câinele, pisica, calul, sau sălbatice: mistreţul, ursul, lupul, vulpea, jderul, dihorul, mai ales şobolanii şi şoarecii, care întreţin parazitoza în condiţii naturale. Contaminarea la toate speciile se face prin consumul cărnii infestate cu larve de Trichinela spiralis. Pentru om, în România, sursa de contaminare cea mai frecventă este carnea de porc, precum şi cea de vânat, mistreţ, urs, infestată. Porcul este infestat în principal prin consumul şobolanilor şi şoarecilor vii sau morţi, poate fi infestat şi prin consumul accidental al cadavrelor animalelor din gospodărie: câini, pisici sau de animale sălbatice, precum şi resturi de carne crudă. Sunt specialişti în parazitologie: biologi şi medici veterinari care semnalează faptul că infestarea se poate face şi prin consumul unor insecte sau gândaci necrofagi care pot conţine larve de Trichinela. Diagnosticul parazitozei se stabileşte numai prin examenul sanitar-veterinar al carcaselor animalelor sacrificate. Specialiştii recomandă deparazitarea animalelor cu ROMOXIBENDAZOL, acţiune care trebuie să se facă de 3-4 ori pe an, obligatoriu cu o lună înaintea sacrificării pentru a se respecta timpul de aşteptare al medicamentului. De reţinut că, deşi se face deparazitarea, pentru prevenirea infestării omului este obligatoriu controlul sanitar veterinar al cărnii, controlul trichilenoscopic. Având în vedere şi faptul că la noi, în judeţ, porcul în viu se vinde cu 4-5 lei/kg, foarte mulţi orăşeni au început să se aprovizioneze cu carne de porc, achiziţionând porci direct din gospodăriile populaţiei. Este recomandat să fie prezentate probe din carne la cabinetele sanitar-veterinare pentru mai multă siguranţă.

Lasă un comentariu