ASTMUL POATE FI EVITAT ÎN PRIMELE LUNI DE VIAȚĂ

Distribuie pe:

Oamenii de știință de la Universitatea Columbia Britanică din Canada, citați de descopera.ro, susțin că nou-născuții pot fi protejați împotriva contractării astmului în decursul vieții, dacă flora intestinală dobândește anumite tipuri de bacterii în primele trei luni de la naștere.

„Studiul nostru arată că patru tipuri de bacterii intestinale joacă un rol important în prevenirea astmului, dar numai foarte devreme în viață, în momentul formării sistemului imunitar al nou-născutului. Această descoperire deschide calea spre dezvoltarea de tratamente preventive cu probiotice, care îi pot proteja pe nou-născuți împotriva astmului. Totodată, descoperirea ar putea ajuta la proiectarea de teste pentru a anticipa care dintre copiii mici sunt cei mai susceptibili să sufere de astm.

În cadrul acestei cercetări, am analizat materii fecale prelevate de la 319 copii. Analiza acestora a relevat un deficit a patru tipuri de bacterii intestinale la copiii de trei luni care, mai târziu, au prezentat un risc mai mare de a suferi de astm.

Cei mai mulți copii dobândesc natural aceste patru tulpini de bacterii (Faecalibacterium, Lachnospira, Veillonella și Rothia), însă nu se cunoaște de ce alți copii nu le dobândesc. Însă, noi am reușit să confirmăm aceste observații cu experimente pe șoareci, descoperind că rozătoarele cărora le-au fost inoculate la naștere aceste patru tipuri de bacterii au avut simptome în mod net mai puțin severe de astm. Această descoperire oferă noi modalități de prevenire a acestei boli, potențial mortale, pentru un mare număr de copii. Există o fereastră, probabil de o sută de zile după naștere, pentru o intervenție terapeutică de protejare a nou-născuților împotriva astmului.

Consolidând această ipoteză, acei copii tratați cu multe antibiotice în timpul primului an de viață sunt mai predispuși la astm, chiar decât cei născuți prin cezariană, aceștia din urmă nefiind expuși la aceleași bacterii precum cei care vin pe lume prin canalul vaginal.

Organismul uman are trilioane de bacterii care joacă un rol esențial pentru sănătate, cu precizarea că în corpul uman există de zece ori mai multe bacterii decât celule componente. Aceste bacterii intestinale produc metaboliți (substanțe chimice care sunt, aparent, foarte importante pentru formarea sistemului imunitar în primele două sau trei luni de viață), rolul lor fiind acela de a lupta împotriva alergiilor", explică specialiștii canadieni.

Ei precizează că incidența astmului a crescut de patru ori din anii 1950 și că afectează până la 20% dintre copiii din țările occidentale. 

Lasă un comentariu