Cine sapă groapa altuia… După Moțiune, „ușor" mai „șifonat" a ieșit nu Ponta și PSD-ul ci… PNL-ul!

Distribuie pe:

Mai întâi, o constatare: Opoziția și-a dovedit neputința de mia multe ori în tentativa de a-l „dărâma" pe Ponta! Cât despre relația dintre președintele Iohannis și premier, situația pare a fi trasă la indigo cu cea dintre Tăriceanu și Băsescu în vremea respectivă. Și Băsescu, ca și Iohannis, ar fi dat - apreciază comentatorii - zile de la el ca să-l demită pe Tăriceanu, dar nu putea conform prerogativelor constituționale. Deși, acum, și Iohannis vrea să aibă premierul său și guvernul lui, cum a declarat de mai multe ori, îl împiedică Constituția.

Și atunci, în disperarea liberalilor de a-l schimba pe Ponta și, implicit, Guvernul USD, s-a recurs la moțiunea de cenzură. Or, rezultatul votului din Parlament - singura instituție în care, la vot, poate cădea un Guvern - este, de-acum, cunoscut, Moțiunea căzând fără drept de apel. Cauzele sunt cunoscute. Una dintre ele este că, spun analiștii, coaliția guvernamentală, majoritară, în Parlament, s-a dovedit a fi nu doar solidă, ci și unită. Iar, apoi, cu un text al Moțiunii de o filăși jumătate - vizându-l doar pe Victor Ponta (pentru că are probleme cu Justiția) - este greu să „dărâmi" un guvern și, implicit, un premier! Mai ales, în condițiile când cel vizat de moțiune, Victor Ponta, a ieșit la contraatac, cu documente din care rezulta, printre altele, căși Alina Gorghiu (și nu doar ea), copreședinte al PNL, ar avea oarece probleme cu justiția. Dovada: la scurt timp după Moțiunea de cenzură, presa a publicat date din care rezultă implicarea Alinei Gorghiu și a lui Teodor Atanasiu într-un supertun imobiliar (EvZ). „Foarte vocală în a-l acuza pe Victor Ponta - scria EvZ - Alina Gorghiu este senină în ceea ce privește rolul pe care ea l-a jucat într-o afacere mai mult decât dubioasă." Desigur, doar Justiția va fi aceea în măsură să decidă, la un moment dat, dacă Alina Gorghiu este sau nu vinovată! Ca, de altfel, și liberalul Teodor Atanasiu! Fapt este că (și) după Moțiune a apărut - cel puțin, la vedere! -povestea implicării co-președintelui PNL, Alina Gorghiu, într-o afacere cu Institutul Național al Lemnului, adusă în atenție chiar în Parlamentul României.

Cât despre Victor Ponta, Mirel Palada, actualul șef al Direcției pentru Strategii Guvernamentale din cadrul Guvernului, declara, în nume personal, într-un interviu de presă, că, după opinia sa, „Victor Ponta va rezista până în 2016". Pe ce se baza el, când afirma că „va rezista până i se termină mandatul în noiembrie-decembrie 2016"? pentru că- zice el - are o performanță guvernamentală foarte bună- orice ar zice detractorii lui - pentru că opoziția și-a dovedit neputința de mai multe ori, datorită faptului că există o coaliție guvernamentală parlamentară cât se poate de funcțională, de stabilăși, nu la urmă, pentru că președintele Iohannis nu îl poate demite.

Sigur, dacăva fi așa, vom trăi și vom vedea. Mai ales, dacă unele lucruri nu se vor schimba după alegerea lui Liviu Dragnea (interimarul de-acum) președinte al PSD!

Întrebarea este: ce a făcut Victor Ponta pentru a i se eticheta performanța guvernamentală ca „foarte bună"? Nu vom face aici un bilanț al Guvernului Ponta, dar, potrivit unor estimări, țara noastră avea în 2013 una din cele mai ridicate rate de creștere economică din Uniunea Europeană, după cele din statele baltice. Stabilitatea macroeconomică a constituit principalul obiectiv al anilor 2012-2013, iar cel pentru 2014-2016 a fost (și este) relansarea economică. Și, se pare, toate aspectele favorabile ale economiei se vor regăsi (unele se și resimt deja) în creșterea nivelului de trai al populației.

Neîndoios, dincolo de considerentele de mai sus, viitorul lui Victor Ponta în fruntea guvernului va depinde și de cum vor evolua problemele sale în Justiție. Lucru valabil, de altfel, și în cazul unor politicieni (dornici de ajunge la Putere!) din Opoziția actuală!

De ce? Întrucât - apreciază unii comentatori - situația din PSD este ușor ciudată, complicată: cu un președinte de partid condamnat în primă instanță, cu un proces la ICCJ, care se va desfășura în 2-3 luni, și cu un premier cu dosar penal trimis în judecată! Asta-i problema!

 

Lasă un comentariu